Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lalebruli
Domateslerinizdeki siyahlasma cicegin kurudugu yerden (yani meyvenin tam altindan) mi basliyor? Eger oyle ise "Blossom end Rot" diye google da arama yaparsaniz cok faydali bilgiler alirsiniz.
Nedeni bitkinin kalsiyum alamamasi. Bu topraktaki kalsiyum eksikliginin yani sira, bitkinin ortam sartlarindan dolayi kalsiyumu kendi bunyesine cekip meyvelerine verememesinden kaynaklanir.
Baslica etkenler;
Asiri veya duzensiz sulama
Nitrojen veya fertilizer kullaniminin asiriya kacmasiyla bitkinin cok ani buyumesi
Topragin fosfor (phosporus) ve postasyum (potassium) acisindan cok zengin olmasi.
Yetistirdiginiz domates turunun bu curumeye yatkin olmasi (Roma domatesi denilen salcalik turde bu en cok gorulur)
Sulamanizi duzenli olarak haftada 1-2 defa (bulundugunuz yerin iklimine gore) yaparsaniz, bir de yanmis gubre veya NPK iceren bir fertilizer kullanirsaniz (kullanim tarifine uyarak) bu sorununuzun cozulecegini saniyorum. Yumurta kabugu unu, veya kaynatilmis suyunu da kullanabilirsiniz ama toprakta yeterli kalsiyum varsa ve bitki bunu cekemiyorsa o da ise yaramayabilir.
Ebru
|
Verdiginiz bilgiden dolayi size tesekkürlerimi sunuyorum, bu yil sulandirilmis bir püskürtme ilacla koruma yapmaya calisacam, üzerine sabahlari yagan cig nedeni ile bozulduguna karar verildi.Bu yil yetistirecegimiz domatesleri resimleyip paylasmak istiyorum, herkeze kolay gelsin selamlarimizla.