View Single Post
Eski 05-03-2012, 21:54   #825
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı Mesajı Göster
Sayın Halil Önen; Bu akşam tohumların bir kısmını sirkeli suda bekleteceğim. Yarın da elediğimiz solucan gübreli torfu çayla karıştırıp tohumları ekeceğim. Kompost çukuru solucan dolu. Sanırım bu güzel bir haber.

Ağaçlar için bordo bulamacı yapacağız, çarşıdan göztaşı aldım. Eşimle sizi takip ediyoruz. Sonuca göre biz de uygularız. Bilgiler için teşekkür ederiz.

Sağlıcakla Kalın...
Domates tohumlarını sirkeli suda bir gün bekletmek bakteriyel kök hastalığını önlediği gibi, tohumun çabuk çatlamasını sağlıyor.

Kompost cukuru bu yaz solucan gübresi ile dolacak gibi. Bu çok iyi bir düşünce...

Solucan gübresi+torf+çaypos (çay posası) benimde uygulamaya başladığım güzel bir karışım.

Çay posalarını açık havada toprak üzerinde bekletiyor ara sıra karıştırıyorum. Çok nemli kalırsa kurtlanabiliyor.

Name:  şaşırtma (3).jpg
Views: 1553
Size:  52.1 KB

Çayposun da bir nemi var korunmalı; avucuma aldığımda sıkıyorum bırakınca dağılıyor bu onun tavı oluyor.

Name:  şaşırtma (5).jpg
Views: 1403
Size:  48.3 KB

Aslında daha küçük saksılarda siyah cay atığına diğer bitkisel çay (poşet cay atığı) karıştırmak besin olarak zenginleştiriyor ve denemelerde daha başarı sağlıyor.

Bordo bulamacı bakteri hastalıkları yoksa atılmamalı ama koruma amacıyla sirkeli su atılabilir. Bir arkadaşım sirkeli suyu devamlı kullanıyordu, neden bordo atmıyorsun dediğimde o kadar param yok diyordu ama bakteri hastalığından da hiç şikayet etmiyordu. Galiba düzenli atılınca bakteri hastalığı olmuyor.

Ama bakteri hastalığı varsa ve ilerliyorsa düzelinceye kadar bordo bulamacı atılmalı.

Bir de şu karbonatlı suya taktım. Ondan da bir şeyler çıkacak gibi...

Ben tarlayı sürdürdüm öyle bıraktım. Dinleniyor. Bir şey ekmek ve dikmek için bir az toprağın ısınmasını bekliyorum. Toprak ısınmadığı için tohumda fide de öyle bekliyor. Büyümüyor. Ki soğuklarda büyük risk bu aralar...

Sanırım bu son yağmurdan sonra havalar ısınmaya başlar biz de yavaş yavaş başlarız.

...

Dünya son 30 yıldır baş döndürücü hızla ilerliyor, geçmiş 300 yılda olanlar bu 30 yıla sığdı gibi...

30-40 yıl önce 100 km hızla ilerleyen bir arabada değildi kalbimiz, midemiz çiğerlerimiz... Kara tren hızından çok fazla geçiyor gözlerimizden beynimize giden nesnelerin hareketleri.

Tüm organlarımız bu hıza alışık değil, yaşamı yavaşlatmak gerekiyor biraz. Artık emekliyiz işten yaşamdan değil ve bazen tembellik hakkımızı kullanmak gerekiyor; kahve molası keyfinde, sohbet tadında...

Sizde sağlıcakla kalın, Dünyalıya selamlar...

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön