View Single Post
Eski 05-03-2012, 17:27   #19
malina
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı Mesajı Göster
Ben bahçe sayfamı akademik bilgi için yazmıyorum. Ben sayfamı okuduğumda geçmişe yolculuk yapmak, ileride hayranlıkla anlatılacığını hayâl ettiğim bahçemizi, nerelerden gelerek oluşturduğumuzu bilmek isteyenlere yazıyorum. Ve yanımızda bizi destekleyen kimler olduğunu görmek ve hatırlamak için yazıyorum.

Akademik bilgi vermek benim işim değil. Ben ancak yaşadığım tecrübelerimi aktarabilirim. Ben benim bahçemi yazıyorum. Bana özgü... İçimden geldiği gibi...
Rastgele bir örnek vereyim:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı Mesajı Göster
Peynir Mayası ölçüsü bekleyen saygıdeğer dostlar; Güzel peynir yapan arkadaşımdan öğrendiğime göre, yoğurt mayalayacak kadar ılık 5 lt. süte 1 tatlı kaşığı peynir mayası kaıtlıyormuş. Denemelik 1 lt sütten yapmak istiyorsanız, 1 çay kaşığı maya . Anlatacağım peynir salamura yapılan peynir. Tuz mikrobu öldürdüğünden sütü kaynatmıyoruz. Çiğ sütü sadece ılıtıp mayalıyoruz. Yoğurt yapar gibi...

-Süte mayayı katıp, hafif karıştırın ve yoğurt yapar gibi üzerini iyice sarın.
-1 saat sonra yoğurt kıvamına gelmiş mi diye kontrol edin. Eğer henüz olmadıysa tekrar el yakmayacak kadar ısıtıp, yine sarın. Çok fazla bekletirseniz delikler çok olurmuş. Verilen süreden fazla bekletmeyin.
-Yoğurt kıvamına gelen peyniri büyükçe bir kapla mümkün olduğunca fazla parçalamadan, büyük parçalar halinde süzeceğiniz beze aktarın. Bu bez tülbent olmamalı daha sıkı gözenekli, temiz kumaş olmalı... Bir köy peyniri teker dedi arkadaşım anlaşılır herhalde, her seferinde tahminen bir kilo kadarını beze koyun.
-peyniri bezin ortasına aktardıktan sonra, bezin kenarlarını üste toplayıp sıkıca bükün. Sonra büktüğünüz üst kısmın alta gelecek şeklide koyun ve 2 saat suyunun süzülmesini bekleyin.
-2 saat dolduktan sonra üzerine ağırlık koyun. (mesela 5 lt tencereyi üzerine ağırlık yapsında içi su dolu ağırlık yaptırabilirsiniz. Ya da o kadar ağır bir şey bulmalısınız. )
- Bu ağırlıkla akşamdan sabaha kadar ya da süzülmesine göre 3-4 saat bekletin.
- Bu süre sonunda peyniri bezden nazikçe alıp, makarna süzgecine koyun ve bir avuç iri tuz serpin. Bu peyniri sıkılaştıracak. Süzgeçte süzülmeye devam edecek. Bir saat te böyle süzülecek.
-Peyniriniz hazır şimdi, salamurasını hazırlayalım. Peynir yaptıkça dibine bir avuç iri tuz attığınız bidona peynirinizi büyük küpler halinde kesip bidona yerleştirin ve üzerine yine iri tuz serpin.
- Diyelim azar azar yapıp, on günde bidonu doldurdunuz. Ya da bir haftada... O zaman salamura suyunu da hazırladınız mı bir senelik peyniriniz hazır...

- Salamura suyunu 5lt suya, iki avuç iri tuzu ekleyip kaynatıyorsunuz ve soğumaya bırakıyorsunuz. Oda sıcaklığındaki salamura suyunu artık bidona, peynirlerin üzerine ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun...

Çok tuz kullanıldığını düşünebilirsiniz. Ama tüketirken çatal gelecek gibi dilimleyip tatlı suda bekletince ne kadar bekletirseniz o kadar tuzu gidiyor. Ben yedim harika oluyor. Bu kadar tuz saklamak için ve mikrobu kalmasın diye bu kadar oluyor. İri tuz yerine sakın sofra tuzu kullanmayın, iyi olmuyormuş. Salamuralık tuz kullanmalısınız...

Bu güzel bir bilgi

Olması gekeren bunun mutfak bölümünde yer alması. Yani konuyu mutfak bölümüne yazıp, kendi bahçe sayfanda da "sorduğunuz soruyu cevapladım, şu linke tıklayabilirsiniz" diye yazmak... Böylece hem bahçende yaptıkların kronolojik olarak sıralanır, hem de yazdıklarından başkaları daha hızlı yararlanır.

Her birinizin bahçesinde ne harika bilgiler var...
Ulaşımının zor olması beni üzüyor; (yeni gelen bir üye, sayfalarca konuyu kısa zamanda okuyamaz ki... ) bu nedenle ortak bir yol bulalım diyorum

Not: Uzaylı, bu sayfada en uzun sen yazmışsın diye, senin mesajlarından bir örnek seçtim, eh bir de mutfakla ilgiliyim diye

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön