View Single Post
Eski 04-03-2012, 16:40   #1244
drhegeli
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 821
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ
...gövdesi tombul olan, ebruli, yaprakları iri, ağaca daha çok benzeyen adenium istiyorum...
http://www.agaclar.net/forum/ortak-siparisler/26136.htm'ndan önerebileceğiniz tohumlar var mı?
-Gövdesi tombul,
-Çiçekleri ebruli,
-Yaprakları iri,
-Uzun, ağaca benzer bir adenium...

Bundan ben de istiyorum...

Şaka bir yana, talebinizin olabilirliğini adım adım irdeleyelim :

-Tohum listesinde üç tür adenium hibridi var. Obesum, arabicum ve swazicum. Özellik sütununda arabicum ve swazicum olanları belirtmiştim. Özellik bölümünde türü yazılı olmayan tohumların hepsi obesumdur. Bu şu açıdan önemli, türlerin tombul gövde oluşturma özellikleri farklıdır. Şişman-zayıf sıralaması şöyledir :
Arabicum-obesum-swazicum..
Listede olmayan, tombul gövde oluşturmayan bir tür daha var : somalense... Gövdesi bildiğimiz ağaçlara benzer. Çiçekleri de genellikle pembedir. Bu özellikleri yüzünden piyasada talep görmez. Tohumları az bulunur ve daha pahalıdır.

-Doğal ortamlarında adeniumların rengi pembedir. Ender olarak beyaz, kırmıza çalan koyu pembe ve kırmızı kenarlı beyaz (picotee) da görülür. Bunun dışında kalanların hepsi melezleme çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Bir obesum x crispum melezi olan 'Harry Potter''ın elde edilmesi, adenium tarhinde dönüm noktası olmuştur. 'Harry Potter' ile melezleme çalışmaları hızlanmış, adenium kısır renk skalasından kurtulmuştur. Günümüzde sarılar, kırmızı-siyahlar mevcuttur. Eflatun-mor renkler de vardır, lakin mor henüz yeterince stabil değildir; zamanla pembeye dönüşmektedir. Mavi henüz yoktur, ama yakındır (en azından plumeriadan daha yakındir).
3-4 renkliler ve katmerlilere gelince... Bunlar, melezleme çalışmaları sırasında ortaya çıkan mutasyonlar, veya kimyasal işlemlerle (kolşisin vb.) kromozon sayısının değiştirilmesi neticesi oluşan özelliklerdir. Yan etki olarak da bu bitkilerin çoğu tohum üretmez. Tohum üretenlerin de çimlenme oranı düşüktür (%20). Çimlenen tohumların, ana bitkiye benzeme oranı daha da düşüktür (%10). Yani ekeceğimiz 100 tohumun ancak 2 tanesi ana bitkiye benzeyecektir. O da profesyonel ortamda... Bu bitkilerin çoğaltılması aşılama ile yapılmaktadır.

Mutasyona bir örnek... Bitkinin anterlerinin bir kısmı taç yaprağına dönüşmüş, üstelik floral tüp içinde gelişmiş...

Moonlight Fairy x Doxon
Name:  Moonlight Fairy x Doxon Lateral.jpg
Views: 1162
Size:  18.3 KB
Fotoğraf : David Clulow (Venezuella)


Renk konusunda sahtekarları unutmamak gerekir. Ebay'da ve çeşitli internet sitelerinde görülen rengarenk ve kat kat adenium çiçeklerinin çoğu fotoshop ürünüdür. Yabancı forum siteleri, büyük heveslerle alınan tohumların düz pembe bitkiler vermesi öyküleri ile dolu...

Örnekler... Aşağıdali fotoğraflar King Adenium adlı interet sitesinden alıntıdır. Soldakiler gerçek, sağdakiler sahtedir. Sitede ayrıca, ebay'da sahte tohum satanların listesi var. Hoş, kendisi hakkında da söylentiler yok değil...
Name:  Fake 1.jpg
Views: 1000
Size:  10.3 KB Name:  Fake 2.jpg
Views: 1030
Size:  10.3 KB


-Doğal ortamlarında adeniumların yaprak özellikleri farklılıklar göstermektedir. Dar-uzun, geniş-yayvan; açık yeşil-parlak, mat-koyu yeşil gibi şekil ve renk çeşitliliği görülebilir. Melezleme çalışmalarıyla yaprak renk ve şekli iyice karışmıştır. Bir tohumdan nasıl bir yaprak çıkacağını kestirmeyi bırakın, yapraklarına bakarak adeniumum türünü bilmek bile çok zordur.

-Doğal ortamlarında adeniumlar 4-5 metre boya varabilmektedirler. Kültür ortamında ise 2-3 metre boya 5-10 yılda ulaşabilmektedirler.


Sonuç olarak,

-Tombulluk için türünü doğru seçmek,
-Çiçek rengi için kanaatkar olmak,
-Yaprak yapısı için şansımıza güvenmek,
-Boyu için sabırlı olmamız gerekir diye düşünüyorum.



Kaynaklar :
*Dimmet M, Joseph G, Palzkill D : "Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance", 2009
*The Adenium Pages
*Yahoo Adenium Group

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön