|
Bence insanlık olarak teknolojinin büyük etkisi ile kolaya alıştık. Mobilyacılar artık fabrikasyon düzdüz mobilyalar üretiyorlar. Eskiden ağaç mobilyaydı. Şimdi mdf üzerine kaplama... Zamanında sanatçı erbabı bu işi tekelinde tutup, çırak yetiştirmemiş. Tam yetiştireyim diye düşündüğünde de gençler köyden,kasabadan şehire temiz pak az iş, çok güvence deyip kaçmış. Az olunca da bu sefer ortaya çıkan güzellikler inanılmaz fiyatlara gitmeye başlamış. Tabi sıradan vatandaş artık o şaşalı mobilyaları istese de evine koyamıyor. Varsa atadan kalma bir şeyler atlıyoruz, aman son kalanları kurtaralım diye... Eskiye özlem biraz da ondan bence... Hepimizin evlerinde pek çok güzellikler vardı. Şimdi evler dümdüz, teknolojik ve hemen hemen aynı... Bize has şeyleri hatırlattığından kalanları kurtaralım diyoruz sanırım.
Meselâ annemlerin benim çoculuğumda bir sürü dergi karıştırıp, şunun şurası şunun da şurası diye bir sürü işçiliği bir araya getirtip, yaptırdıkları büyükçe bir gümüşlük var. Annem oymalı koltukları saf dışı bırakınca, şimdi o gümüşlükte gözü, "bunun yerine bir yaşam ünitesi mi alsak?" diyor. Hazır tetikte bekliyorum. Eğer öyle bir şey yapmaya kalkarsa bu sefer işi sağlama alıp el koyacağım. O kabartmalarla süslü gümüşlük, muhteşem bir kütüphaneye dönüşür. Halbuki perde önlerindeki kabartma desenli lambirilerle gümüşlük ve kotuklar takımdı. Artık hiç bir şeyi attırmaya niyetim yok...
Ben hata yapmadım mı sanki; çoook... Kullanması zor oluyor diye yıllar önce bütün dantelleri kaldırdım. Yerini boncuklu, jajanlı örtüler aldı. Suyun altına tutunca leke kalmıyor ya kolayımıza geldi. Mutfağı yatırdıktan sonra o canım el emeklerini artık örtecek yer bulamamıştım. Hatta eski ne var, bakalım diye sandığı bu hafta açtığımızda dantellerin simlerle dikildiği saten yatak takımları ortaya çıkınca eşim gülümsedi. Bir zamanlar amma kullanıyordun bunları diye... Oysa ne güzeldi. şimdi kolaya kaçıyoruz. kolalanmayan, çabuk yıkanan, hatta ütü istemeyen şeyleri kullanmaktan her ev birbirinin benzeri olmaya başladı. İnşallah bağ evinde bütün hepsi yaşama kaldığı yerden devam edecek... Bağ evini önce bahçe, sonra da bu bakımdan heyecanla bekliyorum. İnşallah kısmet olur.
|