Sayın Osman45;
Üstatlık mertebesini lâyık gördüğünüz için teşekkürler ederim, ama bu konuda benden çok daha üstad olanlar var
Sorularınıza gelince;
1- Büyük bir saksı alıp söylediğim ağacın altına koyup ağaca tırmanmasını sağlayabilirmiyim?
Elbette olur, clematisler sarılmayı çok seviyor ve sarıldıkları bitkiye zarar vermiyorlar, özellikle güllere sardırılması tavsiye ediliyor.
Paulownia nın karakterini bilmiyorum, fazla sulanmadan etkilenir mi, çünkü clematisler nemli kalmayı seviyor.
2- Bu yükseklikdeki bir toprağa direkt dikersem sizinkiler gibi canlı, neşeli çiçekler verir mi?
25-30 cm. clematis için yeterli olmaz, ilk yıl belki neşeli ola bilir ama sonraki yıllarda daha derin toprak isteyecektir.
Tortul kaya dediğiniz kısmı 25-30 cm. daha derinleştirip üzerine toprak ilâve edebilir misiniz?
3- Yoksa Paulownia nın koyu gölgesi gövde ve yaprakların gelişmesine engelmi olur? Malum Paulownia Haziran gibi yoğun yapraklı hale geliyor.
Clematisiniz kendine uygun mekânı ayarlayacaktır, daha fazla ışık alan yerlere doğru sürgünlerini uzatacaktır.
Çelik ile değil tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum. Daha yaşımız ne başımız ne Önümüzde çok yıllar var
Tohum ile üretmek imkânsız değil ama zor bir süreç, bana sorarsanız hazır mevsimi yaklaşıyorken güzel bir fide alıp hemen keyfini sürün, isterseniz tohumdan ayrıca üretirsiniz.
Saksıdaki bitkiler topraktakiler kadar canlı olmuyorlar Osman bey, 1-2 yıl saksı iyi olabilir belki ama iyi bir gelişme istiyorsanız direk bahçeye dikmek en iyisi.
Sevgili Jineop da size gerekli açıklamaları yapacaktır, clematis ile ilgili pek çok deneyimi var.
Kolay gelsin.