Sn. cegabo ve Ferit Aydın, sizleri çok iyi anlıyorum. cegabo bir an önce görsel açıdan bir yerlere gelmiş ağaç isterken , siz ise süreçlerinde müdahale bulunmadan hazır konumdaki bir ağacı almanın aynı hazzı vermeyeceğini söylüyorsunuz.
Ağaçların tür özelliklerinin , gereksinimlerin ve yapılması gereken işlemlerin doğru tespit edilebilmesi ve yersiz kayıpların olmaması için bence en iyi yol bu.
Ben de bu konuda Ferit Aydın'a katılıyorum, ancak bu iki görüşü orta noktada buluşturacak bir yol daha var. Mesela ben yeri geldiğinde potansiyel barındırdığı sürece hazır bonsai adı altında satılan ağaçları da alabiliyorum. Bunlara yarı bonsai ya da prebonsai de diyebiliriz. Yurtdışında bonsai adayı ağaçların satıldığını görüyoruz, oysa onlardan çok daha geride olan ağaçları bizim bonsai olarak tanttığımız, fotoğraflarını paylaştığımız ağaçlarımız bile oluyor. Ama herşeye rağmen bizimkilerin değeri gözümüzde daha yüksek.
Yarı bonsai olarak aldığım bir Japon Çamı ve 3 yıllık süreç sonundaki son halinin fotoğrafını paylaşıyorum. Şu anda mevcut fidanlığımda bu ayarda oldukça fazla mugo çamlarım var, sn. cegabo düşünürseniz bu şekilde bir ağaç sahibi olmanıza ve bonsai olarak geliştirmenizde yardımcı olurum.