View Single Post
Eski 27-02-2012, 16:47   #45
kelebek çalısı
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Köpüklü Ağustos Böceği(Cercopidae)

Geçtiğimiz yıl bir seradan aldığım osteospermum sürekli dalların bağlantı yerlerinden öbek öbek köpükleniyordu. Toprağa dikmeden önce farketmemiştim. Gördüğümde ise bunun bir zararlı veya hastalık olabileceği üzerinde fazla durmadım, zaten bir süre sonra da kayboldu bu köpükler.

Bir daha karşılaşırsam artık bu durumun bir zararlı olan Köpüklü Ağustos Böceği (Cercopidae) nden kaynaklandığını biliyorum.

Bu böcek, bitki dallarının arasına köpük gibi bir maddenin içinde larvalarını bırakır. Bu larvalar diğer böcekler gibi bitkinin öz suyunu emerek yaşamlarını sürdürürler ve bitkinin gelişimini yavaşlatma hatta ölümüne yol açmaya kadar zarar verebilirler.

Tükürük böceği olarak da bilinir. Köpüğümsü bu maddenin sırrı, larvaları doğal düşmanlarından koruma amaçlıdır.

Bazı meyve türleri, çilek, böğürtlen v.s, çeşitli süs bitkileri, çam türleri v.s., bu zararlının konaklamayı tercih ettiği bitkilerdendir.

Önemli not: Aşağıda örneklenen resimler internet üzerindeki çeşitli sitelerden alıntılanarak eklenmiştir.

Eklenen Resimler

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön