View Single Post
Eski 27-02-2012, 00:47   #792
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
[QUOTE=OSMAN45;917026]Sayın Önen,
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Viyollerden toprağa dikerken zahmetli gibi görünüyor.
Haklısınız plastik viyollerden çıkarılanlarda uygulamak zor olabilir. Ben toprağa şaşırtırken çıplak köklü hale getirip(örneğin domates, biber, patlıcanda) köklerini yayıp kapatıyordum. Onu kasdettim. Yoksa yanlış mı yapıyorum

peki 1 e 9 sirkeli su şaşırtmada verilebilir mi?...
Yok yanlış değil Osman bey, şaşırtmayı direk toprağa da yapıyorum sizin gibi.

Toftan viyollara şaşırma yaparsam _ ki vitollere torf ile beraber gübre de karıştırıyorum_ toprağa dikme de bana esneklik kazandırıyor. Viyollerde daha uzun süre bekletebiliyor, toprak ısısı, hava koşullarını kollama fırsatı veriyor.

Sadece tofta uzun süre bekletemiyorum, içinde besin olamadığı için. Ama sıvı gübre takviyesi yaparsam bir az daha zaman kazanıyorum.

1 e 9 sikeli su şaşırtmada verilebilir mi derken;

1 kaşık sirke, 9 kaşık su ile karıştırıp şaşırma yaparken _can suyu gibi_ verilmelidir; anlamında söylemiştim, 9/1 oranı gibi olmuş, benim hatam.

Çok eskiden, şimdiki kullanımı kolay ama çoğu zehirli ilaçlar olmadan önce bağlara toz kükürt atardık. Zaten toz kükürt ve bordo bulamacından başka şey bilmezdik.

Sabah erkenden hava rüzgarsız zamanı kollar toz kükürt atardık, sadece poşu ile yüzümüzü sarardık. Gözlük kullanmazdık. Kükürt adete bizi kör ederdi, köyün yolunu bulamazdık.

Şu anda benim dört gözlü olmama buna bağlı mı bilemiyorum ama genetik gibi duruyor. Bir çok akranımın ve benden büyüklerin göz sorunları var çevremde ama hiç sorunu olmayanlar da var.

Bu anlattıklarımda kükürt toz halinde tek başına kullanıldığı gözlemlerdir...

Ama kükürt ile kirecin karıştırılıp kaynatılmasında çok farklı ve sakınılması gereken bir sıvı elde ediliyor, dediklerinizde haklı olabilirsiniz. Dikkat edilmesi gerekir.

Ağaçlar. net ve üyeleri hakkında dediğiniz yere bakmadım ama bir arkadaşım bir az önce _telefonda okuyup_ söyledi. Yazıyı bakmaya gerek duymuyorum. İki satırlık adamları ömrümüze gerektiğinden fazla musallat ettik zaten, bizim yapacak çok daha önemli _ Sn Kıdemli müdürümün de dediği gibi_ şeylerimiz var. Yapacak önemli ve güzel şeyler varsa yapar geçersin; bazen sana ne/bana ne yöntemi insanı, çağın bulaşıcı hastalığı olan stresten uzak tutuyor. Boşuna dememişler beyin örgütlenebilen bir şey diye; ondan istesen bir cerrah yaratırsın, istesen bir katil...

Teşekkür ederim, saygılar.

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön