phytophthora belirtilerine benzer yönleri olsa da kanımca farklı bir fungal hastalık. ki çoğunlukla pas hastalığına benziyor,
Süs bitkilerinde pas hastalığına neden olan etmenler Phragmadium mucronatum, Uromyces spp ve Puccinia spp.’dir.
Pas hastalık etmenleri genellikle yaprak alt yüzeylerinde portakal rengi ya da pas renkli püstüllü bir gelişme gösterir. Yaşlı olan yapraklar genç olan yapraklara nazaran bu tür belirtileri daha erken göstermektedir. Uygun ortamlarda pas hastalığı tüm yaprağı ve gövdeyi sarabilmektedir. Şiddetli enfeksiyonlar yeşil aksamların dökülmelerine de neden olabilmektedir. Bitkide sap kırılması gelişme gerilemesi, çiçeklerin görünümünün bozulması gibi neden olarak da kalite kayıplarına yol açmaktadır Hastalık üretim materyalleri, alet ekipmanlarla ve rüzgarla ortama yayılmaktadır.
Hastalıkla mücadelede, varsa dayanıklı çeşit kullanılmalı, ilkbaharda hastalıklı bitki kısımları budanmalı ve hastalıklı yapraklar toplanarak imha edilmelidir. Kimyasal mücadelede ise oxycarboxin ve propineb etkili maddesine sahip preparatlar kullanılmalıdır.
benim tahminlerim bunlardır. hastalığın ilk başladığı yaprakları altına baktığınızda portakal renginde lekelenmeler ile başlıyorsa bu hastalıktır diyebiliriz.
|