View Single Post
Eski 20-02-2012, 00:55   #757
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celali58 Mesajı Göster
Değerli Arkadaşlar ben forma yeni üyeyim, bir soru sormak istiyorum;

Sivas'ta Arpa tarlalarım var. Dekara 16 kg DAP'ı tohumla birlikte attım. Nisan ayı gibi normalde dekara 16 kg'da 33 nitrat atarız. Bu sene Nisanda humik asit atmayı düşünüyorum, hümik asiti ne kadar atmalıyım ve hümik asit attıktan sonra 33 nitrat gübresini ne kadar azaltmalıyım. Cevap verirseniz sevinirim. Saygılarımla
Sayın celali58..Öncelikle foruma hoşgeldiniz..

Aşağıdaki Yüksek Lisans tezizinin özellikle 44. sayfasından sonra okumanızı öneririm:

İki farklı linyit kömüründen elde edilen katı humik asidin bazı toprak özellikleri ve arpa (Hordeum vulgare L.)tarafından fosforun alımı üzerindeki etkisi [The Effects of solid humic acid extracted from two different lignite on some soil properties a

Bizim Çanakkale yöresinde Sivas'a pek benzemez ama, arpa genelde şöyle ekilir..
Çanakkale'de genelde arpa için pek alt gübre (DAP,triple,20.20 gibi) verilmez..
Üstten şubat sonuna doğru 20-25 kilo ÜRE verilir..
Eğer yağışlar uygun olursa nisanda falan, dekara 10 kilo kadar da 33'lük nitrat verilir..ama..33'lük nitrat yağmur öncesine denk getirilmelidir..eğer 33 nitratı attıktan sonra iyi bir yağmur yağmazsa bu gübrenin arpayı sarartması söz konusu olabilir.bu nedenle 33 nitrat mutlaka iyi bir yağmur öncesine denk getirilmelidir..

Atacağınız humik asit için nisan ayı bence biraz geç..bizde genelde subat sonlarında ot ilacı ile karıştırılarak atılır..

Atacağınız humik asitin kullanacağınız 33 nitrat gübreyi azaltmanıza sebep olacağını pek sanmıyorum..
Çünkü 15 kilo 33 nitrat vermeniz zaten şarttır..çünkü ara gübreleme yapmıyorsunuz bizdeki gibi..
Atacağınız sıvı humik asit toprakta çeşitli nedenlerle bağlanmış, kullanılamıyan temel ve mikro besinlerin biraz daha fazla alımını arttırır sadece..

Aslında bir toprak analizi yaptırıp, ona göre bir kompoze, mikro besinli yaprak gübresini 15 gün arayla iki kez atsaydınız, o zaman belki 10 kilo kadar 33 nitrat atarak gübre işini bitirirdiniz.Ama yine de burada klavye başından, toprak yapınızı bilmeden şu kadar 33'lük nitrat atın demem yanlış olur..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön