View Single Post
Eski 19-02-2012, 14:40   #95
my1981
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-09-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 75
Sn. adem 09 sakıncası yoksa kendi üretim şeklinizden biraz bahsedebilirmisiniz. Şunu merak ediyorum 80 derecede en az 60dk. beklettiğinizi söylemişsiniz bu kısımdaki kapasiteniz nedir. Kendi yaptığım şekli kısaca anlatayım. Şu bir tonluk küp şeklinde bir varilim var ona 2 balya saman 1 çuval ince kavak talaşı 4-5kg da kepek koyup karıştırıp ıslıyorum. 3 gün sonra bu karışımı soğan çuvallarına doldurup normal 200litrelik bir teneke varilde ateşte haşlıyorum. Toplam 15-16 çuval ürün oluyor ve haşlama variline ancak 3 çuval sığıyor. Yani haşlama faslı 5 partide bitiyor. Tabii bütün bu işi yanlız kardeşimle ben yaptığımız için gün yetmiyor. Bu yüzden kapasite çok küçük kalıyor. Benim bu işten anladığım günlük en azından bu yaptığımın 4-5 katı kompost yapmalıyımki bir getirisi olsun. Yoksa bu şekilde az az ürün alıyorsun bir kıymeti olmuyor. Birde ilk başlarda en küçük toz şeker torbalarına yapıyordum haliyle işçilik alıp başını gidiyordu sonra değişik boyutlarda torbalar denedim hepsinde de sarım oldu ve torba büyüdükçe işçilikte azaldı. Sizin kullandığınız poşet boyu ne acaba. İlk başlarda sarım yapması için ayrı bir yere koymuyordum ama son denemelerimde ufak karanlık bir odada sıcaklığı 25-30 derece arasında bekletmiştim 18. güde bile sarım tamamlanmış mantar çıkmaya başlamıştı çok sevinmiştim ama odayı elektrikli ısıtıcıyla ısıtınca bir kıymeti olmuyo. Sizinde aytı bir sarım odanız varmı. Yeşil küf meselesinide şunun için sormuştum internetten indirdiğim bir kaynakta yazıyordu eğer haşlamayı çok yüksek sıcaklıkta uzun süre yapınca bu problemin daha çok meydana geldiği ama 50-60 derece aralığında maksimum 30dk. lık haşlamanın yeterli olacağı yazıyordu denedim hakikatende öyle oldu. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

my1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön