Hayır sayın Tamtutulma dikim yapmadım daha, ancak KSÜ'den Prof.Dr.Semih Çağlar'ın badem hakkındaki bir yazısında GF-677 anacına övgü ile vurgu yapılıyor, 3 yaşlı fidanların fotoğrafları verilerek gelişimdeki büyük fark öne çıkartılıyor. Fotoğraf cazip görünüyor, ancak riskleri bilmeden bu cazibeye kapılmak, üzebilir.
Ülkemiz topraklarının yapısı gereği diğer patojen ve zararlıların yanısıra nematod, kireçlilik, pH ve organik madde yönünden görülen zayıflık yetiştiriciler tarafından yeterince irdelenmiyor izlenimine kapılıyorum. Hele de ağaçlandırma için büyük çabalar sarfedilirken. Mücadele için; "al şu ilacı, sık, dök, sür gitsin..." bir yöntem değil bana göre... En alttan başlamalı mücadele/yatırım/üretim, anaçtan.
2 haftadır anaç konusunda doğru dürüst bir belge bulamıyorum. ABD kaynaklı belgelerde ülkemizde kullanılmayan anaçlar daha ağırlıkta. Parça parça veriler ile de anca bu kadar irdeleyebiliyoruz.
#842 mesajdaki son tablo derli toplu tek düzgün veri. Ancak bunda da acı badem anacının teknik verileri mevcut değil. Aynı sorun türler için de geçerli. Bir başka örnek vereyim, harika bir tozlayıcı olmakla birlikte arıcılık faaliyeti için de çok cazip olan
CARMEL türü badem ile ilgili. Yalnızca yabancı kaynaklarda veriler mevcut, bir firma da ABD'den getirmek istediğini bir vakit dile getirmiş, o kadar. ABD'de hayli yaygın kullanılıyor Carmel, Avustralya'daki plantasyonun 1/3'ü.
Nonpareil gibi ince kabuklu türlerde
ilaç/zehir kullanacaklar için kalıntı riskinden söz eden pek görmedim...
Bilmem anlatabildim mi...
Türlerin meyve verimleri ve randımanları konusunda da çok farklı bilgiler var. Her fidancı farklı rakamlar veriyor.
Hem anaçlar için hem de türler için doğru dürüst bir tablo (toprak, patojen, ömür, çiçeklenme, verim, randıman, zafiyetleri, vb.) oluşturmak ve bu sayfalarda yayınlamak şart.