View Single Post
Eski 17-02-2012, 11:07   #46
ddmk
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Balkonunuz oldukça büyükmüş. Çok sayıda değişik bitkiler yetiştirebilirsiniz.

Domates fidecikleri şu anda'ki yapraklarını döküp, gerçek yapraklarını çıkarmaya başladıklarında ilk şaşırtmayı yaparsınız. Mart sonu-Nisan ayı başları gibi ikinci kez söküp, asıl yerine dikerek 2. şaşırtmayı da yapmış olursunuz.

(Adana'da yaşadığınız için sizin böyle bir avantajınız var. Akdeniz ve Ege'nin kıyı bölgeleri hariç, bir çok bölgede Mart sonu-Nisan başı henüz birinci şaşırtma bile yapılmamış oluyor).

Naneler en kolay yetişen arsız bitkilerden biridir. Tohumdan yetiştirmek için uğraşmanıza gerek yok. Pazardan-manavdan aldığınız nane bile çok rahat köklenip, yetişir. Ben bu fotoğrafta'ki naneleri 2 kök olarak bu uzun saksıya dikmiştim ve geçenlerde 1 gün "KAR" içinde kalmalarına rağmen bir şey olmadı. Gördüğünüz gibi, yeni yaprakları peşpeşe çıkmaya başladı.

Sadece yaz aylarında aşırı güneşten koruyun. Gölgede tutun. Birde çok su severler.
Ayazkentli merhaba: ben domateslerimi dün şaşırtmak zorunda kaldım. Çünkü çok gözlü viyole acemilikten domates biber tohumlarını karışık olarak ekmiştim. Biber fideleri henüz ( sadece 3 tanesi) çimlendi diğerleri hala streç altında bekliyorlar farklı bitkilerin bir arada ekilmemesi gerektiğini çok iyi anladım. sadece 3 domates fidemi kaybettim diğerleri gayet iyi ve hemen yerlerine alıştılar ki gerçek yaprak filizlerini vermeye başladılar.
Sizlerin destek ve tavsiyelerinizle umarım bu işin altından kalcağım. Bazen ben yapamayacağım diyorum dün 3 fidemi kaybedince mesela karamsar oluyorum, sonra sabah kalktığımda tüm sebzelerim senin tüm acemiliğine karşın biz büyüyoruz deyip yeni yeni filizler topraktan başını gösteriyor bana.
Galiba onları ne kadar sevgiyle beklediğimi biliyorlar ve kırmıyorlar beni
Bu arada Adananın sıcak olması nedeniyle ( hoş bugun yağmur yağıyor ama) nane, dereotu, kekik, maydanoz ve zahter 3 gündür balkonda ve hepsinin gelişimi güzel gidiyor. Bugun yağmur nedeniyle etkilenmesinler diye üzerlerini örttüm ama.
Naneye gelince aynen dediğiniz gibide yaptım ama olmadı önce çok iyi gidiyordu sonra kurumaya başladı. şimdi toprak altı yeni kökler oluşup toprak üstüne çıkıyor ama kırmızı kök olarak kalıyor.Onu beceremedim yani
Saygılarımla

ddmk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön