acemi ve çiftçi / bahçem
Evet yeni ama uzun zamandır takip eden bir şaşkın acemi bir çiftçiyim. İmeceyi çok uzun zaman önce öğrenmiştim ve hala bir şekilde yaşatıldığını görüyor olmak umut verici.
Diyarbakır'da babadan kalma arazilerde sıfırdan bir şeylere başladım. Şaşkın ördek misali adımlıyorum. Etrafımda kösteğim bol desteğim yok denecek kadar az. Büyükşehirden çiftliğe dönmem zaten onlar için oldukça sıra dışı geliyor. Kısa zamanda öğrendiğim tek gerçek şu; anlatılanın kıymeti yok tek kıymet verilen şey ortaya çıkan şey.
Çiftlik nispeten yüksek bir yerde yaz kış hakim rüzgarlar alıyor. Dededen kalma 50 dönüm kadar karışık ve artık kötü bakımdan kaynaklı bozulan ve sonradan keyfe keder ekilmiş 4 yaşında tamamen Boğazkere den oluşan 30 dönüm üzüm bağı.
Bağın içine serpiştirilmiş 50 tane antep fıstığı gayet güzel ürün veriyormuş, bu sene bunu gördüm. Badem ağaçları da var ancak hem bakımsızlık hem de yaşlılıktan kırılmışlar, köklerinden yeni sürgünler 1-1,5 mt boylanmışlar.
Etrafa yine keyfe keder 200 kadar meyve ağacı ekilmiş ancak desteksiz olmaları hakim rüzgar karşısında durmalarına engel olamıyor eciş bücüş halleri var.
Kısa bir özetten sonra ne yapmak istiyorsun derseniz eğer; bu genç arkadaşınız sizlerin de destekleriyle yeni bir başlangıç yapmak istiyor.
Su sorunu yok. Hakim batı ve güney rüzgarı var. Toprağın batı ve kuzey bölümü killi, doğu ve güney tarafları taşlı ve kayalık.
Her tür tohum, fide, fidan paylaşımına açığım.
Şimdiden teşekkürler.
|