View Single Post
Eski 17-02-2012, 06:09   #858
UtkuMun
Ağaçsever

UtkuMun's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2012
Dökümanı okumayı bitirdikten sonra konu hakkındaki bilgi eksikliğimi gidermek için:
Arbuscular mycorrhiza - Wikipedia, the free encyclopedia
Root-knot nematode - Wikipedia, the free encyclopedia
gibi ingilizce kaynakları okudum, mikorhizal mantarların faydaları ve nematodların zararları konusundaki bilgim baya bir eksikmiş.
Sonuç: GF-677 gibi nematod direnci yüksek türler bile kullanılsa nematodlarla mücadele için bu yeterli değildir (gerçi hiç mücadele etmemekten iyidir) yapılan deneylerde yerli mikorhizal mantarların büyümeye olan pozitif etkileri nematod salgınından sonra da devam etmiştir ancak sonuçta nemotadların bitkiye ve mikorhizal mantarlara zararının önüne geçememiştir bunun ardından 3 farklı çeşit yerli olmayan mikorhizal mantarı tanıtılmıştır, bu mantarlar bahsi geçen nematodlara karşı başarıyla mücadele etmiştir, ancak bu mantarların büyümeye olumlu bir etkisi olmamıştır tek yararı nematodlarla mücadeledir. Yazının özeti kısaca bu kadar aslında. Ben de kendi okuduğum makalelerden bir noktaya dikkat çekmek istiyorum ' Paecilomyces lilacinus ' isimli bir mantar türü nemadotlarla çok başarılı bir şekilde savaşmaktadır. Verdiğiniz deneysel dökümanda yerli olmayan mikorhizal mantarların büyümeye bir katkısı olmadığı ancak nematodlarla etkili bir şekilde savaştığı yazılıydı. Yabancı mikorhizal mantar kullanmak yerine bu tarz simbiyot olmayan bir mantarda duruma göre etkili olabilir zira böylece yerli mikorhizal mantarla rakip bir tür tanıtmış olmayız köklere. Fiyat konusunda araştırmalarım sonuçsuz kaldı, ziraat mühendisliği okuyan bir arkadaşımız varsa üniversitesinden öğrenebilir diye umuyorum bu mantarların nerelerde bulunduğunu ve hatta belki fiyatlarını, wikipediadan tek öğrenebildiğim geleneksel metodlara göre biraz pahalıya patladığı. (biraz açıklayıcı olmuyor biliyorum bende karanlıktayım)
Ama bana sorarsanız bunlar ufak yatırımcının kafasını karıştırır sadece, anaç seçimi elbette çok önemli ancak ayrıca yapılıcak olan patojen mücadelesi için işi daha önceden başarıyla yapmış düzgün sonuç almış arkadaşları taklit edelim derim, ha çok büyük yatırım yapmayı düşünenler için en ince ayrtıntısına kadar araştırmakta kar var elbette. Nogal ı bende araştırdım, gayet yeterli bir ilaç erken dönemde karşılaşılıcak bir sürü problemi çözüyor. (da genetiği ile oynanmış mikroplardan yapılmış ilaç kullanma fikri yinede beni çelişkiye düşürmüyor değil)

UtkuMun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön