View Single Post
Eski 15-02-2012, 19:09   #1011
pembegül
Ağaç Dostu
 
pembegül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
Arkadaşlar yılbaşı çiçeği hakkında küçük bir bilgi netten buldum çelikten yetiştirme hakkında olan bölümü özellikle okumanızı tavsiye ederim. Hepinize bol çiçekli yılbaşılar dilerim inşaALLAH bol çiçek açıp sizleri keyiflendirirler ..



Yılbaşı Bitkisi Bakımı
Epiphytic bitkilerdendir; ana vatanında doğal ortamında orkide gibi ağaç dallarında, kökleri açıkta yaşar. Tropikal ormanların havası aşırı nemli ve ortamı havadardır, esintilidir. Bu yüzden kökleri havalı ortama uyum sağlamıştır. Yılbaşı kaktüsünü saksıda yetiştirmek için orkidelere sağladığınız şartların benzerini sağlamalısınız. Bir farkla: Yılbaşı kaktüsü, çok ince köklere sahiptir; orkideler kadar kökleri besin almada iyi donanımlı değildir onun için saksıda “besince zengin toprak” ister
Toprak İsteği: Yanmış çiftlik gübresi karışık bahçe toprağı, bir miktar killi toprak ve dişli nehir kumu karışımıdır.
Isı: Yılbaşı Çiçeki‘nden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. (12-15 c.) Oda ısısında tomurcuk sayısı çok az, çiçek ömrü ise kısa olur. (Yılbaşı Çiçekleri‘ni ışık alan, kapalı, fakat ısıtılmayan balkonda tutuyorum. Kasım – Nisan arasında sürekli ve çok bol çiçek açıyorlar. Odaya getirdiğim bitkilerin çiçekleri ise bir hafta içinde sona eriyor.)
Işık: Direkt güneş görmeyen aydınlık bir yer iyidir.
Sulama: Çiçekteyken ve yazın düzenli sulayın. Dinlenme zamanı suyu iyice azaltın.
Nem: Yapraklarına sık sık su püskürtün. Gerekirse her yıl ilkbaharda saksı değişebilirsiniz. Yapraklarından kolayca yetişir. Bir parça yaprak kesin. Birkaç gün dışarıda soldurduktan sonra dikin.
Gübrelenmesi: 12-2. aylar arasında 15 günde bir kez 1 gr. Kaktüs Gübresi 1 lt. suda eritilerek verilmelidir. Bitkiler pamuklu bitlere karşı hassastırlar. Bunun için belirti görüldüğünde insektisitlerden birisi ile ilaçlanmalıdır.
Çoğaltılması: En iyi zaman mayıs – haziran aylarıdır ki kışın bolca çiçek açabilecek kadar büyüyebilsinler.
Yılbaşı kaktüsünden iki veya üç boğumlu parçalar kullanmalısınız. Kesilen parçalar en az 4 saat en fazla 24 saat açıkta bekletilmeli. Bu süre havanın sıcaklığına göre değişir.
Sonra yukarda anlattığım sevdiği toprak karışımına dikeceksiniz. Direkt güneş almayan çok aydınlık bir yerde tutun. Bir ay içinde hem köklenme hem filizlenme gerçekleşir. Diktiğiniz zaman bir ay süresince, çok fazla pörsüme göstermedikçe normalden biraz daha az sulayın. Bu süreçte esas olan yüksek hava nemliliğidir. Köklenme tamamlanana kadar ilk 4 hafta kapalı şeffaf kaplarda veya üstünü naylonla kapatarak tutmanız daha iyi olabilir.

pembegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön