Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca
Sayın Nuri Murvet,
Meyve ağaçlarında budama yapmayı tariflerinizi okuyarak az çok öğrenmeye başladım.
Size ayrıca bir sorum olacak. UÇ alma konusunda kafama takılanlar var.
Meyve ağaçlarında alınması gereken dallar kesildikten sonra bütün uçları almalı mıyız?
Uç almada nelere dikkat etmeliyiz?
Şimdiden teşekkürler.
|
Merhaba sayın
serkanhoca hoşgeldiniz.
Uç alma işlemine başlamadan evvel budama tekniklerini iyi bilmek, budanacak ağacı iyi tanımak ve ağacın budamaya karşı vereceği tepkileri bilmek çok önemlidir.
Meyve ağaçlarında büyüme ve gelişme noktaları dal uçlarıdır.
Meyve ağaçlarının özellikle şekillendirme devrelerinde budama işlemleri gelişmenin görüldüğü odun dallarında uygulanmalı, meyve dallarına zorunlu olmadıkça dokunulmamalıdır.
Uç almanın amaçları.
Uç alma işlemini iki bölüme ayırabiliriz.
1- Genç ağaçlarda en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir.
Genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler.
Ana dalı oluşturacak sürgünler üzerinde yardımcı dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir.
Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. Uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir.
. Ağacın istenilen yöne doğru gelişmesini sağlamak (form verme) için uçları alınır.
. Kuvvetli gelişen sürgün dalları seçilir, seçilen dallara meyve gözü oluşumunu teşvik için uçları alınarak ağaca baskı yapılır.
2- Meyve ağaçları yaşlandıkça verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar.
Bu gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur.
Yaşlı ağaçlarda gençleştirme budaması ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler.
Erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması, genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır.
Bu türlerde çok kalın dal kesimi
zamk çıkarma ve kuruma gibi olumsuz tepkileri gösterir.
Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.