View Single Post
Eski 13-02-2012, 00:30   #108
kelebek çalısı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Duygu I. Mesajı Göster
Bugun bitkilerimden birinin uzerinde unlu bitler olustugunu farkettim. Once sirkeli pamuk ile temizleyebildiklerimi temizledim. Temizleyemedigim yerlere elma sirkesi puskurttum, 10 dakika bekleyip durulamak icin epeyce su puskurttum. Bitki saksiya yayilmis oldugu icin topragi temizleyemedim. Topragin uzerinde bit veya bit yumurtasi var midir?

Umarim 10 dk icinde bitkim sirkeden yanmamistir ve bocekler gitmistir. Irlanda da yasiyorum, arap sabunu/pelin otu bulma sansim yok, ilac kullanmak istemiyorum. Kolay bulunabilecek malzemelerle bir tarif tavsiye edebilir misiniz?

Bu arada bitkinin cinsini bilmiyorum.

Merhabalar Duygu I,

Sukulentinizde var olduğunu düşündüğünüz unlu bit (mealy bugs) belki ilk başta spreyle uyguladığınız su ile temizlenmiş gibi görünse de eğer varsa yumurtaları saksı kompostunun içinde uzun zaman uykuda kalabilirler ve daha sonra uyanabilirler, siz bitkinizi tedavi ettiğinizi düşünseniz bile.

Çok yavaş hareket ettiklerinden gözle farketmekte zorluk çekebilirsiniz, buna karşın unlu bitler zamanla enfekte olan saksıdan dışarı doğru yayılarak başka bitkilerinize de yayılabilirler, bu konuda dikkatli olun.

Burada unlu bit mücadelesi yaparken en büyük problem pestisidi etkili olarak uygulamaktır. Unlu bitin ardında bıraktığı yapışkan atıktan dolayı insektisitin penetre etmesinde zorluk olabilir. Wetting agent ilave ederek insektisidi uygulamak buna çare olabilir. Bunları insektisidi alacağınız yerde dile getiriniz.

Genel yanılgı unlu bitlerin bilinen bir ortak çeşidi olduğudur ki bu doğru değildir. Unlu bitlerin de en az yarım düzine farklı türü sayılabilir. Bunlar türlerine göre bitki üzerinde, yapraklarında, köklerinde veya sürgün uçlarında kendilerine yaşam alanı oluşturabilirler.

Önlem olarak yeni bir bitki aldığınızda bitkinizi (köklerini bile) bir hafta, on gün gibi karantinada tutarak gözlemleyebilir, potansiyel olarak diğer bitkilerinize yayılmaya hazırlanan istilacıları önceden engelleyebilirsiniz.

Kolay gelsin.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön