View Single Post
Eski 11-02-2012, 23:56   #820
soilless
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sabry Mesajı Göster
Sn. Soilless,

Neyi tartışıyoruz anlamadım, kusura bakmayın.

Ben yerli rafine kaolin ve kalsine kaolin üretimi yapan ve ticari olarak satan bir firma bilmiyorum. Kurulmakta olan tesisi de duymadım, bilgilendirirseniz gerçekten memnun olurum. Belki kendilerine yüzbinlerce ton hammadde satarız.
Yüzbinlerce ton hammaddeden üretilecek onbinlerce ton mamul hangi pazara satılacak merak ettim doğrusu. Hayırlı olsun. Uygun kalitede üretim yaparlar ise ben de ithal edeceğime kendilerinden alırım.

3 TL/ KG fiyat ile geçen sene bazı ithal ürünler satılıyordu. Diğer bir ifade ile üretilemeyeceğini söylemedim. Biz bu fiyata ithal ürünü satabiliyor isek tabi ki üretim maliyeti çok daha düşüktür. Umarım yeni kurulduğunu söylediğiniz tesis bu kalitede ürünü çok daha ekonomik üretip daha uygun şartlarda piyasaya sunar.

Satış fiyatımızı sormuşsunuz sanırım. Gizli saklı değildir. Satış fiyatımız USD 750 / ton + KDV dir. Ancak hala kura bağlı fiyatımızı değiştirmediğimiz için tarım sektörüne bugünkü kur ile USD 685 / ton + KDV ile veriyoruz. Ama yeni ürün geldiğinde USD 750 / ton olacak tekrar.

Gümrük oranlarını sormuşsunuz. Evet mineral maddelerde gümrük 0 dır.
Sn Sabry,

Şu an sizin de doğruladığınız gibi hem hammade olarak hem işlenmiş olarak kaolinde ithal vergisi sıfır. Teşvik konularını siz de iyi bilirsiniz.

Yarın ülkemiz bu konuda da katma değeri kazansın, katma değer farkı ülkemizde kalsın diye;

- kaolin hammaddesindeki ithal vergisi 0 olarak kalsın
- ama yerli YARI mamul sanayiyi (zenginleştirme tesisi) ve de dolaylı olarak yerli nihai mamul üreticisini de destekleyelim (teşvik) diye

işlenmiş kaolin ithal vergisini artırılabileceğini siz de sanırım takdir edersiniz.

Bunun ülkemizde başka sanayi dallarındaki üretimlerde yapıldığını bilirsiniz sanırım. Ve bu sanayi dallarındaki üretimler yani ham ve de yarı mamulu ithal ederek yapılan nihai üretimler ile ihracat tavan yapmıştır. Japonyada hammadde mi vardır? Demek istediğim budur.

Yeni kurulmakta olan tesis ile ilgili bilgi doğrudur. Aşama aşama gerçekleştirilecektir. Bu tesis ile ilgili bilgi paylaşımı istemişsiniz ancak Sn Meyvelitepenin öngördüğü üzere bu site ve bu başlık bence uygun değildir. Gerekirse farklı bir ortamda paylaşılabilir.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön