View Single Post
Eski 10-02-2012, 19:40   #908
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
1- Arazi üzerindeki diri örtünün kahverengi ve yeşil aksamını sıcak kompost yapımında kullanabilir miyim? (Yanmış çiftlik gübresi, EM, Leonardit, vb. materyaller eşliğinde)
Meşelerin odun değeri olanlarını satarsınız. Dal boyutlarında olanlar için bir dal öğütücü alırsanız ufak dalları öğütebilirsiniz. Bildiğim kadarı ile traktör arkasına takılabilenler de mevcut.

Alıntı:
3- Miktar, 8-10 bin fidan için düşünüldüğünden, kompost ortamının toprak altı seçilmesi doğru mu mudur? (Havalandırma bacalarla, karıştırma JCB iş makinesiyle sağlanabilir)
Sıcak kompost yapacağınızı varsayarak toprak altı seçilmesi bana çok da mantıklı gelmedi. Ama forumdaki üstatlar ne der bilemem.

Hesabınızı iyi yaptınız mı? 10 bin fidan deseniz, her fidan çukuruna diyelim ki 20lt civarında kompost ihtiyacınız olsa, toplamda 250.000lt kompost ihtiyacı var demektir.

Elbetteki arazinizdeki organik maddeleri değerlendirin, ama dikimde yanlış yapmamak adında endüstriyel kompost/organik gübre üreten firmalarla temasa geçip bu ihtiyacı tedarik etseniz sanki hem daha bilimsel hem de daha ucuza gelirmiş gibi geliyor.
Kendiniz yapmaya kalsanız, bir defalık bir işlem için büyük bir yatırım yapacaksınız, belki düzgün de yapamayacaksınız ve bu düzgün olmayan kompostu fidanlarınıza (ki bebekleriniz demek daha doğru) verdiğinizde hastalıklara davetiye çıkaracaksınız.

bildiğim kadarı ile endüstriyel tesislerde organik gübre, kompost yapan firmalar mevcut. İlk dikim için bunları kullansanız?

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön