Kurmayı planladığım badem bahçesi için işlerin ilerlemeye başlamasıyla birlikte birçok konuda araştırmayı hızlandırdım.
Forumda okuduğum, konudan konuya iten bilgi ve deneyimlerden biri olan ve sayın Halil Önen'in
EM ( Etkin Mikroorganizlamar) mesajı bende bir çağrışıma birçok soruya neden oldu...
Sayın Önen'in EM, tarla otu, yanmış hayvan gübresi kullanarak yaptığı kompost hakkında bilgi verirken;
Alıntı:
Şimdi elimde 615 kg aşılanmış bir ürünüm oldu.
Yani o da gübre değil mi?
Bununla fidanlarımı dikebilirim, ağaçlarımın taç izinden gübreleyebilim, hatta tarlaya serip sığ bir şekilde sürebilirim.
|
demişti.
Buradan yola çıkarak sıcak kompost konusunda yazılan mesajların %80'inden fazlasını okudum, küçük çaplı birkaç araştırma da yaptım. Birçok kompost uygulaması benim uygulama yapacağım ölçekten çok daha küçük, kullanılan materyaller haliyle daha zengin...
Fidan dikim aşaması dâhil bu sürece kadar yapılacak olan bazı kritik uygulamaların fidanın sağlığı, gelişimi ve verimi konusunda çok önemli farklar yaratacağına eminim.
Kuracağım badem bahçesi yaklaşık 400 da. civarında olacak. Bozuk orman arazisi niteliğinde ve üzerinde kısmen çalı türünde meşe bulunmakta. Amacım, bu diri örtüyü ocak ve fırınlarda yaktırmadan bir değer üretebilmek.
Yanıt aradığım sorular ise şöyle:
1- Arazi üzerindeki diri örtünün kahverengi ve yeşil aksamını sıcak kompost yapımında kullanabilir miyim? (Yanmış çiftlik gübresi, EM, Leonardit, vb. materyaller eşliğinde)
2-Ayrıca meşenin daha asidik bir kompost yaratacağını göz önüne alırsak, katılacak farklı materyallerle bu oranı dengelemek mümkün olabilir mi?
3- Miktar, 8-10 bin fidan için düşünüldüğünden, kompost ortamının toprak altı seçilmesi doğru mu mudur? (Havalandırma bacalarla, karıştırma JCB iş makinesiyle sağlanabilir)
4- Sayın Önen'in formülünden yola çıkarak (1 ölçek Kompost + 3 ölçek Toprak) elde edeceğim karışım ile fidan çukurunun tamamının doldurulmasında bir sakınca olabilir mi?
Saygılarımla,