Konu: Nergis
View Single Post
Eski 06-02-2012, 11:25   #1079
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ardabora Mesajı Göster
Bütün bahçe buz tutunca nergisimi içeri aldım...
5 soğandan, sulaya sulaya ikisini çürüttüm,
Saksıda nergis ekenler için en sık rastladığımız olumsuz durum, bu sulama işi oluyor nedense..
Sanırım, insanlar saksı toprağının üstünü biraz kuru görünce hemen su şisesine sarılıyor..oysa iyi bir sulama en az bir hafta yeterlidir nergisler için..
Şöyle bir saksı toprağını birkaç santim parmağınızla karıştırsanız alttaki toprağın ıslak olduğunu görürsünüz..

Bazı insanlar saksı toprağının üstten sulanmasının iyi olduğunu söylüyor ama ben acemi insanların saksılarını saksı altlığından sulamalarını tavsiye ediyorum..

Üstten suladığınızda eğer suyu fazla kaçırırsanız, su topraktaki faydalı besinleri yıkayarak altta çıkıp gider..

Ama saksı altlığına doldurduğunuz suyu, toprak ihtiyacı olduğu kadarıyla sünger gibi emer..ve en alttan alınan bu su kılcal sistemlerle saksının yukarılarına doğru taşınır..
Saksı altlığına yarım saat aralıklarla su doldurursunuz..eğer artık koyduğunuz suyu toprak ememiyorsa, emilemiyen suyu saksı altlığından boşaltırsınız ve böylelikle sulama işi tamamlamış olur..saksı kenarlarında boşluk varsa biraz toprağı sıkıştırırsınız, eğer çok isterseniz hafiften bir de üstten sulama yaparsınız..

Bir önemli husus daha var..bitkiler çiçeklenme döneminde oldukça fazla suya ihtiyaç duyar..çiçek sapı büyümeye başlayınca saksınızı susuz bırakmayın..ama çiçek goncası açmaya başlayınca da suyu azaltın derim ben..

Ayrıca..Karaburun nergisleri benim nergislerin aksine, hem fazla suya hemde fazla gübreye karşı çok hassas..

Sayın ardabora..keşke saksınızı hiç içeri almasaydınız..İstanbul ikliminde ben Karaburun nergislerinin donabileceğine inanmıyorum..Benim site bahçesinde geçen yıldan kalma 3 adet var..son kardan önce biri açmıştı..çiçeğin üstüne kar yağdı..hatta kara gömüldü..buna rağmen ne çiçeği ne de yaprakları o soğuk havalardan etkilenmedi..

Saksınıza bir poşet geçirip, kar görmeyen bir köşede bekletseydiniz daha iyi olurdu..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön