Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz
ağaca verilen para şu kadar yılda geri dönmeli diye bir düşünce var mı acaba?
|
Bu sorunun cevabı tamamen sizin risk iştahınıza, yatırımınızın geri dönüş beklentisine ve bahçenize gösterebileceğiniz ilgi ve alakanın büyüklüğüne göre değişir.
Örneğin:
- Bir ziraat mühendisi tanıdık, zaten zirai gübre ve ilaç dağıtıcısı olduğundan, elemanları, bilgisi, ekipmanı, suyu, dağıtım ağı, bağlantıları vs. olduğundan aşılı böğürtlen ekti. Çalı tipi bir bitki olduğundan inanılmaz sık bir ekim deseni ile çok ufak bir arazide güzel bir verim aldı. Daha ilk seneden ürün (ve gelir) almaya başladı. Öyle ki sırf ikinci sene budadıkları dallarla bile yeni bir bahçe kurulabilir sandım. (Altyapının maksimum oranda hazır olduğu senaryo)
- Şöyle güzel terbiye sistemli bodur elma ekersiniz, 2-3 sene içinde güzel güzel verim alırsınız. Ama çok ilgi ister.. Yatırım ve işletim masraflarınız yüksek olur. Bodur elma, hızlı koşar çabuk yorulur. 10-12 sene sonra bitki o kadar verime dayanamaz, yeniden bahçe kurmanız gerekir.
- İlkbahar donu probleminiz yoktur, badem ekersiniz. Belki 4-5 sene içinde verim alırsınız. Ama badem cevize göre biraz daha hassastır.
- Yok ben beklerim, sorun değil, yatırımcım da var, sabrım da derseniz ceviz ekersiniz. Daha az bakım yaparsınız belki ama 7 seneden önce de cebinize pek para girmez. Ama ceviz işi de "az bakım istiyor" diye ihmale gelmez. Bakımını ihmal edenin yüzüne ceviz gülmez.
- Ben tam tembelim, bahçemden uzaktayım, sabır desen bir dolu, ama çok da masraf yapmak istemiyorum, biraz da yatırım olsun istiyorum derseniz, fıstık çamı ekersiniz. 10-12 seneden önce de para yüzü görmezsiniz.
- Hiç olmadı, arazi bol ve ucuzsa, tembellik had safhada ise, sabır desen mermeri eritir derseniz, kerestelik ağaç ekersiniz. arada sırada gider ağaçlarınızın altında piknik yaparsınız.
Sahi tarımdan para kazanıldığını size kim söyledi?