Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KONYALI42
Merhaba arkadaşlar. Badem fidanlarını araziye hangi yönde dikilmesi gerekmektedir? Bu yön tespiti nasıl yapılır - neler etkiler ve nelere dikkat etmem gerekir? Teşekkürler.
|
Sayın Konyalı42 size yapılacakları aşama aşama anlatayım.
İlk önce tarlarınıza dikmeleri nasıl dikeceğinizi, mesafeleri belirleyin. Dikmeler arazinizin özel durumuna göre öyle dikilmeli ki hiç bir dikme bir diğerinin güneşini kesmesin.
Şimdi arazinizi tam görmeden buradan anlatmak zor oluyor. Bu konuların ustası dikim deneyimi hayli yüksek olan sayın Avanos. Kendisiyle zaman zaman telefonla; ya da yüzyüze görüşüyoruz. Kendisi çok da yolculuk yapar ve bademlikleri Türkiye'nin neresinde olursa olsun ziyaret eder. Bu aralar buraya pek uğramıyor, sanırım işleri yoğun. Büyük bir proje üzerinde çalışıyordu. Yoksa Sevgili Avanos " Badem" kelimesini duyacak ve bir şey yazmayacak hayatta inanmam.
Dikim yönü ayarlandıktan sonra arazinize bir dozer getirin. Dozer operatörü "Liper" ile en az 1 metre kadar derinden arazinizi çizsin. Yalnızca dikmelerin dikileceği hattı liperletin. Dikim yapılmayacak alanlara yaptırmaya gerek yok. Böylelikle dipteki toprak yumuşayacak, kayaçlar kırılacak ve dikmeleriniz köklerini çok kolay dibe göndererek hızlı büyüyecektir. Dozer tarlanızın toprağını biraz bastıracaktır ama önemli olan dikmelerin kölerinin yerleri, boş kalacak yerler önemli değil.
Dikmelerin çukurlarını en az 1 ay önceden açın. Böylelikle çukurlarınız güneş ışığı, yağmur, kar alarak azot bakımından zenginleşecektir. Çukurları açabildiğiniz kadar derin açın. Derinliğin zararı değil yararı olacaktır.
Dikmeleri dikeceğiniz zaman hava durumunu çok sıkı izleyin. Dikimden hemen sonra; ya da bir kaç gün içinde yağış olursa harika olur. Fire neredeyse sıfıra iner.
Dikmeler dikilirken fazla derinliği dışarıdan, güneş gören toprakla doldurun. Çukurlardan çıkan toprakları çukurlara doldurmayın.
Dikmeler çıplak köklüyse yanmış ahır gübresi ve suyla bir kovada bulamaç yapıp kökleri bu bulamaca batırıp öyle dikin.
En önemlisi: Dikim yapılan toprak mutlaka ıslak olsun. Kökler dikilirken bile su ile buluşsun. Eğer toprakta su yoksa can suyunu, dikmenin yarısını gömdükten sonra verin. Suyu toprak çektikten sonra kalan toprağı doldurun.
Dikmenin dikildiği, toprağı doldurulmuş çukuru şöyle 90-100 kiloluk bir arkadaşınıza iyice çiğnetin. Toprak oturur ve kökler hava almaz. Böylelikle fire düşecektir.
Araziniz çok rüzgarlı ise dikmeleri fazla sallanmamaları için birer sopaya, kazığa bağlayın.
Dikimden sonra "Modifiye lider budama" yapın. Budamayı bilmiyorsanız bilen birini bulun; ya da İl-ilçe Tarım Müdürlüğü'ne baş vurun. Gelip ücretsiz olarak 5-10 ağacı budayarak size öğretiyorlar.
Dikmelerinizi yazın yağışlar kesilince haftada bir kez mutlaka sulayın. Sulamadan önce yaprak gübresi kullanın. Suya hümik asit katın. Çok yararını göreceksiniz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ağaç dikmek gibi güzel bir işe yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.
Saygılarımla...