View Single Post
Eski 01-02-2012, 15:04   #194
Odeh
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Devletler av hayvanları için kota koyarken doğaya mı soruyor? Avcı iznini doğadan alarak mı hayvan öldürüyor? Avcılar doğanın dengesiyle oynayarak hayvan öldürünce iyi, bilinçli avcı, popülasyona zarar vermiyor da hayvansever gidip doğaya yem bırakınca mı dengeyi bozmuş oluyor? Bir etoburun yemeğine engel olmuş oluyor?

Kaldı ki bohçacı denilen avcılar -bunu da burada öğrendim- doğadaki hayvan popülasyonuna yeterince zarar verip hayvan katletmişken sizin gibiler neden hâlâ bilinçli avcılık adı altında zaten tahrip edilmiş doğayı tahrip etmeye devam ediyorsunuz bunu da anlamış değilim.
Yanıtlamaya çalışayım:

Devletler av hayvanları için kota koyarken doğaya mı soruyor?
Devletler av hayvanları için değil insanlar için bile kimseye akıl sormaz. Bir ideolojisi, siyaseti ve uygulama politikası vardır, uygular. Devlet, bu toprakların altında üzerinde bulunan herşey üzerinde nihai hak sahibidir. Dilediği tasarrufta bulunabilir. Nihai karar devlete aittir. Beğeniriz beğenmeyiz, ama kural tüm dünyada böyledir. Eleştiri sahipleri kamuoyu oluşturarak fikrini yaymaya çalışır, yetkililere bildirir ya da yetkililer görür, buna göre düzenlemeler karşıt görüş sahiplerinin haklarını da yok etmeyecek biçimde düzenlenir. En azından ilke olarak basitçe böyle izah edilebilir.
Ben tanımam diyemezsiniz. O devlettir. Herkes uymakla mükellef olduğu gibi esasında uymayanlar sisteme çomak sokup dengeleri bozarlar...

Avcı iznini doğadan alarak mı hayvan öldürüyor?
Avcı, eğitimini tamamlayıp, sınavını verip, hem silahına hem lisansına her yıl vergisini ödeyip devletten aldığı izin ile, devletçe belirlenen türleri, belirlenen zaman aralıklarında, belirlenen kısıtlı yöntem ve mühimmatla AVLAR.

Avcılar doğanın dengesiyle oynayarak hayvan öldürünce iyi, bilinçli avcı, popülasyona zarar vermiyor da hayvansever gidip doğaya yem bırakınca mı dengeyi bozmuş oluyor? Bir etoburun yemeğine engel olmuş oluyor?
"Avcılar doğanın dengesiyle oynayarak hayvan öldürünce" cümlenin düzeltilecek bir yeri yok. Bir defa AVCI, doğanın dengesiyle oynayamaz. Devlet, yaban hayatı koruma programı uyarınca gerekli sayım ve tespitleri yapılmış türlerden seçilmiş olanların AVLANMASINA izin verir.

"...hayvansever gidip doğaya yem bırakınca mı dengeyi bozmuş oluyor" Kasıtla sözlerimi çarpıttığınıza ihtimal vermiyorum ama tekrar anlatmaktan memnuniyet duyarım. Çünkü az önce dediğim gibi bu tartışmalı bir görüştür. Hayvansever dilerse servetini yem ve bakım yöntemlerine harcayabilir... Biz avcılar bundan asla şikayet etmeyiz... Çünkü devletin kaynakları ve imkanları her zaman her yerde yeterli olamayabilir.
Ancak ben, doğanın ve mevsimlerin işlerini bildiği düşüncesindeyim. Yok illa verilmeli diyen biri varsa, bu da doğa severliktir. Memnun oluruz...

İnsani, vicdani nitelikleri normal olan ve gerekli bilgiye sahip bilinçli AVCI arttıkça bohçacı da kalmaz... Çünkü popülasyonumuz gereği biz onların bu faaliyetine engel oluruz.

ABD'de -bir belgeselde izledim- milli park içerisinde yanan ormanı, hem de devasa bir alana yayılmasına rağmen söndürmediklerine şahit oldum... Neden? Ağaç ya da yaban hayattan nefret ettikleri için mi? Yanıtı basit, yukarıda dediğim gibi: doğa kendi işini halleder. Bu yangın da doğadaki devinimin bir parçası, söneceği yer sönmesi gereken yerdir ve bu da doğaldır...

Böyle.

Saygılar,


Düzenleyen Odeh : 01-02-2012 saat 15:15 Neden: Bohçacı meselesine yanıt
Odeh Çevrimdışı   Başa Dön