Forumunuza yeni üye oldum.Öncelikle çok yararlı bilgilerin paylaşıldığı saygın bir ortam içerisinde bilgi ve deneyimlerini paylaşan bütün arkadaşlara teşekkür ederim.Bu işle iştigal eden bir çok arkadaşın bilgilerinden istifade etmek istiyorum.Benim bu konularla alakalı bir kaç sorum ve sorunum var onları paylaşmak ve bilgi alışverişinde bulunmak isterim.Şöyleki; Kırklarelinde evimizin yanında 1,5dönüm bir yerimiz var.Burda babamla birlikte keçi yetiştiriciliği yapmak niyetindeyiz.Babam herhangibir girişimciden farklı olarak yaşına rağmen halen Büyükbaş ve Küçük baş hayvan yetiştiriciliği ve besicilik bölümünü okumaktadır.Yani işin ilmi kısmınıda bilmektedir.Sılaj yemin nasıl yapılacağından tutunda bir çok konuda üniversiteden aldığı bilgilerin işimize yarıyacağını düşünüyoruz.Yaptığımız araştırmalar sonucunda sitenizdeki bazı arkadaşlardanda ilham alarak Uludağ üniversitesine saanen ırkı dişi oğlak talebi ile başvurduk.Ve 10 adet saanen ırkı oğlak bizim adımıza şu anda ayrılmış durumda.Bütün bunlar bu işleyiş içerisindeyken kırklareline bu hayvanın nasıl değerlendirilebileceğini araştırmak için gittik.İşte sorunlarım bundan sonra başladı.Görüştüğümüz yetkili her nekadar bölgenin hastalıklardan ağri olduğunu söylesede keçi hayvanında brusella denilen hastalığın olabileceğini ve verimli bir yatırım olamayacağını bize söyledi.Ayrıca süt olarak değerlendirmek istediğiniz zaman mandıra keçi sütü ile inek sütünü aynı fiyattan alıyormuş.Bunuda öğrenince iyice canım sıkıldı.Düşünsenize elinizde (tüm bakımları yaptığınız hayvanlardan standartlara uygun bir süt ürettiğinizi düşünelim) ilaç niyetine kulanılan ve anne sütüne en yakın bir süt var ve bu sütü mandıra,inek sütü ile aynı fiyattan alıyor.Bu konudaki görüşlerinizi ve bilgilerinizi almak istiyorum.Biz bu oğlaklardan bunları öğrendiğimiz halde vazgeçmedik.Keçiler bize yavru olarak geleceğinden 1 sene sonra bunu nasıl değerlendirebiliriz bunun araştırmalarını yapıyoruz.Bu konuda,o bölge ile ilgili yetiştirdiğimiz hayvanları ve sütünü nasıl değerlendirebiliriz? Bu hususta bizlere bir fikir verebilecek arkadaşlara minnettar kalırım.
|