View Single Post
Eski 30-01-2012, 18:23   #103
Doğayla Barış
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2009
Biz bu klibi Akdeniz'de caretta caretta kumsallarında çektik. Çalışmamız 100 gün sürdü. Yavrular gece 3-4 gibi yuvadan çıkıyor, bazen gün ışırken. Geceler boyu sahillerde arabada veya hamakta yarı uyur vaziyette 2 arkadaşımızı nöbette bırakıp carettaları gözlemledik..
Bir gün çok yorulduk ve Çevre bakanlığının Mezitli kumsallarında ki tesisinde 3-5 gün dinlenme molası verdik. Tesisin köpeğiyle aramız çok iyi. Bahçeye ne zaman bir canlı gelse havlayarak beni çağırıyor ben de onları kameraya alıyorum. Kirpi yavrularıyla muhabbetimiz çok harikaydı.
Genellikle ben sabah 6 gibi kalkar ve elimde kamera sahilde yürüyüşe çıkar Hayalet yengeçlerle oyunlar oynar eğlenirim. Çok akıllı ve tepki veren canlılar. Bir sabah yine yengeçlerle oyuna daldım köpek gelip gidip havlıyor.
Önce pek ilgilenmedim. Son gelişinde ne yapıyor diye peşinden baktım, kumsalda bir yere gitti dönüp bana baktı.
Ne bağırıyorsun rahat bırak beni dememle birlikte kuma eğilip ağzına bir şey attı, katur katur yemeye başladı.
Bir an şok geçirdim ve sonra hızla koşmaya başladım. Nefes nefese yanına gittiğimde gördüğüm manzara inanılmazdı, kumun içinden onlarca minik caretta caretta yavrusu çıkıyor, havayı kokluyor ve hızla denize doğru koşuyordu.
Meğerse bana yavruları haber veriyormuş akıllı afacan.
Telaşla kamerayı açıp kayıt yaptım, bir yandan çığlıklar atıyor, bir yandan sakın yavrulara dokuma diye tembih ediyor bir yandan da çekiyorum. Kan ter içinde kaldım.
Düşünsenize günler geceler boyu kumsallarda tüm ekip bekliyoruz, her şeyi çektik, hatta carettanın yumurtlama anında gözünden akan bir damla yaşa kadar, ama yavru çıkışını görememiştik.
Afacan köpek sayesinde ilk yavruları ben görmüş ve görüntülemiş oldum.
Biraz sonra etrafımda sahilde yürüyüşe çıkanların oluşturduğu geniş bir halka vardı. Orada yaşayanlar, tatile gelenler, bakıp da görmeyen onlarca insan. Şaşkınlıkla izlediler sonra kumsala oturup onları carettalar hakkında bilgilendirdim. Büyüleyici ve unutulmaz bir deneyimdi

Düzenleyen Doğayla Barış : 01-02-2012 saat 01:47
Doğayla Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön