View Single Post
Eski 30-01-2012, 14:12   #87
rodoslu
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2010
Merhaba,

Yiyecekleri yazdan hazırlayıp buzlukta dondurarak tüm kış tüketme konusuna biraz takıldım, haliyle biraz araştırma yaptım. Son yıllarda korkunç boyutlara varan bu dondurma işlemi yüzünden neredeyse taze gıda yiyemiyoruz. Annem de dahil kadınlar herşeyi hazırlayıp buzluğa atıyorlar. Buzluktan çıkarıp pişirmesi pratik geliyor, işlerini kolaylaştırıyor. Bu bana çok yanlış geliyordu. Sağlıklı beslenme konusuna zaten çok düşkün olduğum için bu konuda biraz okuma yaptım.

Sizinle paylaşmak istiyorum.

Evdeki buzdolaplarımızla yöntemi ne olursa olsun başarılı (vitamini kaybolmadan) bir dondurma işlemi yapmak imkânsız. Marketlerde dondurulmuş olarak satılan ürünler şoklanarak dondurulduğu için üzerlerinde buzlanma ve karlanma olmaz. Ama evdeki buzluklarda karlanma ve buzlanma olur, bütün bunlarda bakterilere bayram yeri gibi gelir. Her çeşit gıdayı (et, köfte, sebze, dolma, kavurma vs. hatta kimileri böreği bile yapıp buzluğa koyuyor) aynı ortamda aylarca bekletmek hem bakteriler nedeniyle bozulmalarına hem de birbirlerine koku geçirmeleri nedeniyle orjinal tatlarını kaybetmelerine sebep oluyor.

Hatta çoğu kadının buzdolabımda bir koku var diye yakındığı şikayetlerin ana kaynağını gerek alt gözde gerekse buzlukta uygun saklama kurallarına uyulmaması oluşturur.

Unutmayalım buzdolaplarımız şoklama yapmıyor ve uzun süre donmuş gıda saklamak için uygun değil. Bu nedenle aynı tür olmayan yiyecekleri hem yanyana koymayalım hem de uzun süre saklamayalım, bu gıdalar posadan ileri gitmiyor ayrıca ürettiği bakterilerle buzdolabımıza ve diğer gıdalara da zarar veriyor.

Gıdaları mevsiminde taze taze tüketmek bana daha uygun geliyor. Buzluktaki etleri en fazla 7-10 gün arasında tüketmek gerekiyormuş.

Yazdan kilolarca alıp doğrayıp pişirerek veya çiğden kavanozlara doldurduğumuz domatesler tam bir kanserojen. Konserve mantığıyla hazırlanan gıdaların ısılarının hiç değişmemesi, ışıktan tam olarak korunmaları ve hava almamaları gerekir. Ev koşullarında saklanan bu yiyecekler ne olursa olsun ısı değişimine uğrarlar. Biz kapaklarını değişik yöntemlerle sızdırmaz yaptığımızı sansak da (açarken çok zorlansak da) konserve kapaklarının (ev koşullarında hazırlananlar) muhakkak hava aldığı söyleniyor (Taylan Kümeli). Kaldı ki domates içerdiği asit nedeniyle bekletilmeye pek de uygun bir besin değildir. Bekledikçe asit oranı artar, ısı-ışık-hava dengesi bozulursa da yarardan çok zarar verir. Bu durumda domatesi yazın yemek kışın salçaya geçmek bence daha hijyen ve sağlıklı bir davranış. Uygun koşullarda hazırlanmış hijyen bir salça, bol asitli kansorejen domatesten daha makbuldur.

Mutlu günler dilerim.

Düzenleyen rodoslu : 30-01-2012 saat 14:15 Neden: Eksik kelime
rodoslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön