View Single Post
Eski 29-01-2012, 17:30   #30
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Merhabalar

Mevsim itibarı ile bu konu çok popüler olacak. Ben de müsaadenizle bir soru sormak istiyorum.

Biliyorsunuz, yerli çeşitlerimizin çoğu dal uçlarında meyve vermekte. Yani uzayıp giden bir daldan eğer ufak yan dallar türemediyse sadece bir "grup" meyve alabiliyoruz. Grup dediğim de ağacın türüne ve gücüne göre tekli, çiftli ve bazen de daha çoklu meyve grupları şeklinde olabiliyor.

Yani dal uçlarında meyve veren cevizlerden uç alma yaptığımızda kabaca o dalın vereceği meyveyi o sene için öldürmüş oluyoruz. Tabi önümüzdeki sene budanan bu daldan muhtemelen yeni dallar açılacağından bir sonraki sene için bir yatırım oluyor.

Sn. Lilium'un ağaçları Pedro ve Chandler diye biliyorum, dolayısı ile hep yan dallardan verimli çeşitler. Peki yerli çeşitlerimiz için (Yalova, Şebin, vs.) modifye lider budama ve 1/3 oranında uç alma halen geçerli bir budama tarzı mıdır?

Kaynaklardan okuduklarım geçerli olduğunu söylüyor ama ürün alma isteğimiz ile budama arasındaki dengeyi nasıl kurmalıyız?

Örneğin diyelim ki (oldu ya) tüm dışa doğru açılan dallardan 1/3 aldım. Uç alınan dallar üstündeki ufak yan dallar hariç meyve alamayacaktık diye hissediyorum. (ki onlarda da meyve oluyor, ama benim Yalova çeşidinden gözlemim, bu dalların nispeten güçsüzcene olduğu için meyvelerin daha çok tekli olduğu yönünde..)

Ne dersiniz? Gözlemim doğru mudur? Ya da zaten teoride bir ağaçtaki tüm uç dalların 1/3 geri katlamaya ihtiyacı olmayacaktır, dolayısı ile bu sene veriminiz çok azalmayacaktır mı demek lazım...

Teşekkürler, herkese iyi budamalar..

Çamtepe.

Not: Modifiye Lider Budama ile şu videolar gerçekten yol gösterici, ancak elma ve armut üzerine. Bu videoların bir de ceviz versiyonu olsa ne güzel olur.

Giriş:
Budama - İznik -1- Giriş - YouTube

Budama Zamanı:
Budama - İznik -2- Budama Zamanı - YouTube

Bölüm 3: (Birinci yıl budaması)
Budama - İznik -3- dikim yılı - YouTube

Bölüm 4: (İkinci yıl budaması -a)
Budama - İznik -4-ikinci yıl - a - YouTube

Bölüm 5: (İkinci yıl budaması - b)
Budama - İznik -5-ikinci yıl - b - YouTube

Bölüm 6: (Üçüncü yıl budaması)
Budama - İznik -6- üçüncü yıl - YouTube

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön