View Single Post
Eski 28-01-2012, 18:54   #900
AizoaceaeFAN
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Sayın selenn, çok teşekkür ederim yorumunuz için, conophytumlar daha başlangıç. Lithopslara ise daha hiç geçmedim. Sayfam resimlerle dolacak yakında.

Sayın emily14, sözleriniz için teşekkür ederim. Bitkilere iyi bakınca onlar da beni çiçekleriyle mutlu ediyorlar. Karşılıklı bir paylaşım var onlarla aramda.
Conophytumların doğal resimleri çok sitede yok ama S.Hammer ve C.Rodgerson'un beraber yazdıkları ve resimledikleri doğadaki tüm conophytumları ve kültür ortamında çaprazlanarak üretilen tüm conophytumları gösteren dev bir eser var ancak Türkiye'de yok. Yurt dışından çok özel getirttim kendime ama bazı sitelerde doğal fotoğrafları mevcut. Biraz detaylı arayınca bulabilirsiniz.

Sayın mrmusti sonsuz teşekkürler, darısı sizin balkona bunlardan 3-5 tane koyup sizi de bu bitkilere başlatmaya.

Sayın zenfree, bu güzel sözleriniz beni gayet mutlu ediyor. Bu bitkilerle ciddi uğraşan Türkiye'deki tek isim olan sevgili Taner beyden sonra bu bitkilere merak salan ve titizlikle dünyanın dört bir yanından toplayan hatta yabancı basım conophytum ve lithops yetiştirme ve tanıtma kitaplarını uzun aramalar sonucu edinen benim heralde. (Hepsi Taner beyle tanışmam sayesinde oldu. Ona buradan kucak dolusu sevgiler). Zira küçük balkonumu kaktüs ve sukulentlerin yanında en nadir lithops ve conophytumlara ayırmış bulunuyorum. Sevgili Taner beyde bile 25-30 tür kadar conophytum varken ben bu sayıyı 250 nin üzerine çıkardım hala edinmek istediğim çok nadir onlarca conophytum var ancak hepsini birden bulmak zor, bulsamda inanın çok pahalı oluyorlar. Bu nadir conophytumları bulup toplayabilmek için hem senelerimi hemde epeyce bir para harcadım. Mutluyum çünkü 5-10 yıl sonra bu bitkiler Türkiye'de popüler olmaya başlayınca o zaman bu bitkilerin ne kadar zor büyütüldüğünü herkes anlayacak. İnanın kaktüs büyütmek ten kat be kat daha zor bu bitkiler. Herbiri asıl vatanları olan topraklardaki koşulları istiyorlar. Herbirinin sulama sıklığı ve bakımları farklı. Çok yorucu ama bir o kadar da zevkli. Türkiye için bir ön ayak olabilirsem bu bitkilere heves edenler için; bu beni yıllar sonra kendi emeklerimin de bir yerde karşılığı olacaktır.

Sayın PlentyPlant, çok sağolun, ben sizin fotoğraf çekimlerinizi çok beğeniyorum. Daha iyisini hak ediyor bu bitkiler, ama ben bu kadar becerebiliyorum çekmeyi. Teşekkürler.

Sayın pulibet, çok teşekkür ediyorum. Beğenmenize sevindim, uykunuzu kaçırmanızı istemezdim ama ben de bu bitkilerle tanışınca günlerce uykusuz kalmıştım. Nereden bulup nasıl yetiştireceğim diye uykusuz gecelerim çok olmuştur. Ben bu bitkilerle forumda conophytum ve lithopslara merak salan herkese bir önayak olabilme amacındayım. Ülkemizde kaktüs kadar tanınmayan bu bitkilerin yaygınlaşması için bir hizmet yapıyormuşum gibi düşünmeniz beni mutlu etti. İnşaallah bu hizmetin karşılığı güzel olur da bu forumda conophytum ve lithopslar üzerine derin konuşup tartışacağımız arkadaşlarımız çoğalır.

Sayın ykolko, sayfalarımı baştan son okuyup takip etmeniz beni sevindirdi. Zevk aldıysanız ve faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Conophytumlar dahil tüm kaktüs ve sukulentler genel anlamda doğada sisten kaynaklı suyu gözeneklerinden emerek hayatta kalırlar. Bu conophytumlar için bilhassa yaz dönemi için geçerlidir. Güneşi,n direkt değmediği sıcak günlerde günde bir kaç kez spreylemek iyidir. Çünkü bu kış ve sonbahar dönemi conophytumların aktif büyüme dönemidir. Şubat sonu uykuya dalacaklar ve mayıs sonuna hatta haziran ortasına kadar sulanmasalar iyi olur çünkü eski yapraklarını çekecekler. Ancak şubata kadar 2-3 haftada bir sulamak ve sık sık spreylemek oldukça faydalıdır. Spreyleme yaparken sadece su kullanınız. İçine besin koymayın. Besini gözeneklerden değil kökleri vasıtasıtyla normal sulamayla hazirandan sonraki ilk bir ay içinde kullanın.

Sırada iki müthiş conophytum ve çiçekleri var. Birincisi Conophytum minimum 'wittebergense' desenleri ve canlı rengiyle ender bir conophytumdur ( bunu bulmam ve almam pek kolay olmadı), ikincisi ise Conophytum verrucosum onunda baş kısmının berraklığı ve çiçeklerinin güzelliği bambaşka.
(Not:Unutmadan conophytumların çiçekleri lithopslarınkinin aksine çok güzel kokarlar. Bu çiçekler de baharat-karanfil-tarçın karışımı bir kokuya sahiptirler.)
Birinci resimdeki Conophytum geceleri çiçeğini açıyor, ikincisi ise öğleyin açıp akşam üstü kapatıyor.
Not: Conophytumların gece çiçek açan türleriyle gündüz çiçek açan türleri mevcuttur. Fakat bütün lithopslar her zaman öğleden sonra açıp akşam üstü kapanırlar.

Conophytum minimum 'wittebergense' ve Conophytum verrucosum ...

Conophytum minimum 'wittebergense'

Eklenen Resimler

AizoaceaeFAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön