View Single Post
Eski 28-01-2012, 13:53   #29
Zeki Yağlı
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi güler seferoğlu Mesajı Göster
merhaba,
konunun uzmanlarından fikir almak istedim bu başlığı görünce çok sevindim.
benim 3 yıldır kafayı taktığım kokulu selluka sarmaşığı bitkisi için bu yıl yine tohum aldım.ilk aldığım yıl çimlendirme aşamasında başarısız oldum güzelim tohumlar çürüdü.ikinci yıl 3 tohumdan 2 tanesi filizlendi ama biri yine çürüdü.bu yıl kaliteli bir çimlendirme torfu aldım . sıkıştırılmış torfdan yapılmış viyol aldım tohumlarda geldi.zarlarını hafifçe zımparalayıp yaklaşık 24 saat oda sıcaklığında içme suyunda beklettim.bekleseler suda çimleneceklerdi neredeyse ıslattığım torfa ektim dün. oda sıcaklığında ve viyollerin üzeri açık ama sanırım kapatmam lazımmış kurumaması için. başarılı olmayı umuyorum bu yıl , asıl mesele ondan sonra başlayacak herhalde. Selluka sıcak iklim bitkisi olduğu için eskişehirde pek keyifli büyümüyor buna bişey diyemem ama bir şekilde çiçek açsın istiyorum çimlendirmede başarılı olursam hemen mini seradan çıkarırsam evin içinde havalar ısınana kadar yaşatmayı başarmamın bir yolu varmı ? sonra kapalı balkona taşımayı düşünüyorum.Tohumu aldığım sitedekilerinde başını ağrıttım en sonunda gidip yerel seradan bişeyler alın yetiştirin dediler ama bir yolu vardır herhalde değilmi?
diğer ektiklerimi de sayarsam evin içinde mini orman yarattığımı düşünebilirsiniz
IPOMEA NIL Kırmızı pikoteli , onuda 24 saat ılık suda bekletip torfdan viyole ektim ve hemen ağzı sıkı kapalı şekilde mini serasına kaldırdım.
PETROSELENIUM CRISPUM (Babyleaf Lady Di maydanoz) ev içinde yetiştirilmeye uygun yazıyor tohumun kartında.onlarıda yine aynı torf ve viyollere ektim suda bekletmedim . ve serada değiller açık şekilde aydınlık olduğunu düşündüğüm için doğuya bakan pencere önünde duruyorlar.dediğiniz gibi torf çok çabuk kuruyor bunları da minik kaşıklarla sulayarak ıslattım hep ama alttan sulayacağım bir dahaki sefere.sera yapmalı mıyım onlara da?
SUTERA CORTADA BACOPA bu tohumlar üzerleri kaplamalı olarak geldi hepsini ekmedim. denemek için 5 tanesini torfdan viyollere kaliteli torfa,yüzeye ektim ve spreyle suladım kaplamaları eridi.açıkta duruyorlar sabaha kadar kurumaya başlamışlardı kaşıkla suladım .sanırım onları da seraya almam lazım.çabuk kuruyorlar gece kuruyup kalacaklar diye korktum okuyunca ilk sayfadaki bilgileri.bu arada durdukları odanın sıcaklığı da 23 derece civarında bazen 24 oluyor. uygun mudur acaba?
Sevgi Hanım merhaba,

Ektiğiniz tohumların hepsi, eğer şartları uygun olursa, kısa zamanda çimlenmesi gerekir.

Bana kalırsa Eskisehir için biraz erken ekmişssiniz. Doğru ekim zamanı için bu başlığı okuyun.

Madem ekmişsiniz, en iyi şartlarda çimlenmelerini büyümelerini sağlayın.

Kurumaması için kaplarınızı streçlemenizi öneriyorum.

Çimlendikten sonra 10-15 derece arasında bol ışıklı bir yerde büyütmeye devam edin.
Bu safhada ışık çok önemli. Fidelerin 20-30 cm üzerine flüoresan lamba koyup gün 16-18 saat arası ışık verebilirseniz bitkilerinizin boyları uzayıp gitmez, sağlıklı büyür.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön