View Single Post
Eski 27-01-2012, 22:26   #679
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merkal Mesajı Göster
Sayın Halil bey, sen hala horoza benzetiyorsan iyi, bazen düşünüyorumda ben evde civcivmiyim, serçemiyin (32 yıllık evlilik) neyim diye. Neredeee ...horoz. Neyseki bahçe var da kaçıyoruz evden.Biraz birşeyler yetiştirsek bahçede başımız hafif dikleşecek. Bir sene kabuklu bit, bir sene kabuksuzu, bir sene pamuklusu, pamuksuzu. Hani avcılıkta bir tabir vardır' 40 gün taban eti, bir gün av eti' diye. Artık sizin kıymetli deneyimlerinize sığınıyoruz. Bu sene Meyvelitepe, sebzelerini yatırarak dikmiş, çok iyi oldu diye yazıyor. Sağ olsun anlatmışta, bu konuyu biraz daha detaylarına inerek anlatabilirmisiniz? Yarım metre kök yaptırmış domateslarine bu usul mesela salatalıkta'da uygulanabilirmi ?
Teşekkür ederim.
Değerli merkal;

Evlilik, bekarların özlediği, evlilerin yolunduğu _ içeride ve dışarıda_ ve dulların kaçırdığı bir şeymiş; yani kaçış yok gibi duruyor...
...

Domatesler dahil bir çok bitkinin iyi kök salması ve gelişmesi için mutlaka 3 defa en az 2 defa çapalanması gerekir.

İkinci ve üçüncü çapada fidenin kök bölgesine _ çapalama sırasında fazla yaklaşılmamalı_ mutlaka toprak yığılmalı. 'İki çapa bir su eder' sözü bunun için söylenmiştir.

Domates _ oturak domates_ belirli bir büyüklüğe geldiğinde sırta yatırılmalı ve kök bölgesine toprak atılıp ayakla basılmalı ve arkasından hemen sulanmalı...

Sn. Meyvelitepe domatesleri nasıl yetiştirdi bilemiyorum ama çapalama yapmadan gelişmesi mümkün gibi gelmiyor bana.

Sırık domates bile yetişirseniz_ toprakda_ toprağın havalanması için cocopeat kullansanız bile en az iki defa çapalamanız gerekir diye düşünüyorum.

Çapalama olmazsa fide büyümez, bodur kalır. Çapalama toprağın ve kökün hava almasını daha çok kök salmasını sağlar.

Hatta bitkinin çok iyi gelişmesi isteniyorsa; her sulama sonrası toprak tava geldiğinde çapa yapılmalı. Bu 5 kere çapaya kadar yükselir. Meyveye yattığında çapa yapılmaz ama yabancı ot mücadelesi yapılır. Otlar yolunur ya da çapayla kesilir. Bu da bir çeşit hafif çapadır.

Bunların dışında_ gübreleme hariç_ bir yöntem bilmiyorum.

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön