Konu: Nergis
View Single Post
Eski 27-01-2012, 09:01   #1052
nevsune
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
nevsune hanım..

''Birini dışarda balkonda tuttuk o çürüdü'' diyorsunuz..Bu konuyu biraz açar mısınız?
Çürüme sebepleri nedir?
Sn. pria, gelen 2 soğanı Kasım ayında havalar 15 dereceye inene dek serin bir yerde sizin gönderdiğiniz pakette tuttum. Sonra birini annemin balkonunda büyük bir saksıya dikip anneme de fazla sulamamasını söyledim. Toprağa da kum ilavesi yaptım çürümesin diye. Gidip geldikçe suyunu kontrol ediyordum öyle çürütecek bir ıslaklık yoktu. Ankara'da havalar -10 olacağı zaman soğanın üstünü delikli bir pet şişeyle kapattım. O arada benim kapalı balkonda duran soğanım filizlenmeye başlamıştı. Anneminkinde hala hiç bir hareket olmadığını görünce geçen gün soğanına baktım yumuşamış ve sanırım çürümüştü. Nedenini çözemedim gerçekten.

Bir de işin komiği bendeki ilk filizlendiği sıralarda sizin büyük saksı ister yazılarınızı okuyunca saksı değişimi yapmış ama kökler öyle derine gitmiş ki istemeden köklerin bir kısmının kopmasına ve zarar görmesine neden olmuştum. Kendime çok kızmıştım da, olan da olmuştu. Bu yıl için kendi soğanımdan artık umudumu kesmiştim. Ellemeyeyim bari soğanı sağlam kalsın gelecek yıla belki açar diye düşünüyordum. Filizlerin büyüdüğünü görünce çok sevindim.

Yani yaşamın özeti belki de Kimi canlı çok güçlü oluyor, başına ne gelirse gelsin ayakta kalmayı başarıyor. Kimi zaman da ne kadar özenilirse özenilsin, olmuyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
35 santim derinlikteki saksınız tek soğan için oldukça büyük..
Seneye tek soğanınızı 15X15 bir saksıya alsanız yeterli olur..

Saksınız kapalı balkonda direkt güneşi görmüyor olabilir ama güneşin yatay ışıklarından yararlanıyordur..Şöyle perdesiz, cam kenarında biraz daha soğuk bir yerde olması bile yararlı olur..Ankara için çok fazla uzamış sizin nergis..kapalı balkon ısısının +10 derece olması biraz şımartmış onu..
Aslında ilk saksısı doğruymuş ben büyük saksı kavramında bir hata yapmışım belli ki Şimdiki saksı oldukça büyük olduğu için kıpırdatamıyorum yerinden ama gelecek yıla doğru saksıyla doğru yerde tutmaya niyetliyim.

Makro çekimde görüntüler bazen yanıltıcı olabiliyor filizler 5 cm civarında. Gündüzleri de camları açıp hava girmesini sağlıyorum. Umarım sizin o güzel çiçeklerinizi ben de görürüm

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön