nevsune hanım..
''Birini dışarda balkonda tuttuk o çürüdü'' diyorsunuz..Bu konuyu biraz açar mısınız?
Çürüme sebepleri nedir?
Çünkü benim nergislerde 15 yıldan beri hiçbir hastalık belirtisi görmedim ben..başka bir sebep olmalı..yaralanma, ezilme falan var mıydı mesela?
Ayrıca siz feriha hanıma bir sorun bakalım..ona 6 adet benim kendi nergislerimin dışında 1 adet te Karaburun nergisi göndermiş olabilirim hediye olarak..O da size denk gelmiş olabilir..Karaburun'larda hastalık ve çürüme olabiliyor..veya gece don olayından donmuş ve çürümüş olabilir..onlar soğuğa da dayanıksız..
...
Sorunuza gelince..tek nergisinizin sol tarafındaki filiz oldukça kalın ve dibi şişkin geliyor..O açar..yanındaki filiz de fena değil; o da küçük bir çiçek verebilir..
35 santim derinlikteki saksınız tek soğan için oldukça büyük..
Seneye tek soğanınızı 15X15 bir saksıya alsanız yeterli olur..
Saksınız kapalı balkonda direkt güneşi görmüyor olabilir ama güneşin yatay ışıklarından yararlanıyordur..Şöyle perdesiz, cam kenarında biraz daha soğuk bir yerde olması bile yararlı olur..Ankara için çok fazla uzamış sizin nergis..kapalı balkon ısısının +10 derece olması biraz şımartmış onu..
Ankara yarın gece 0 derece..cumartesi gece -3.. Saksınız dışarda olsa da olur..
Pazar günü -10' a düşüyor Ankara..Böyle soğuk günlerde de, dışarda olan saksınıza her ihtimale karşı geçici olarak beyaz bir poşet geçirseniz gene de don zararı falan olmaz..
Benden Double Daffodil Erlicheer türü nergis satın alanlar, eğer soğanları suyu geçirgen, süzek bir bahçe toprağına ektiyseler, - 25, 30'lara kadar hiçbir şey olmaz..
Ama saksıya ekenler için durum farklı.. eksi 10-15 derecelerde saksı toprağı donabileceği için nergislerin kökleri zarar görebilir..Bu yüzden çok şiddetli soğuklarda ya geçici olarak serin kapalı bir alana alsınlar, ya da saksılarına yukarıda yazdığım şekilde bir poşet geçirsinler..
Düzenleyen pria : 27-01-2012 saat 00:01
|