View Single Post
Eski 25-01-2012, 15:50   #677
Dünyalı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Denemenin amacı sadece _ hiç bir şey karıştırmada_ çay posasında tohum çimlenir mi diye düşünmüştür.

Özellikle siyah çayın dışında _sıcak su üzerine dökülerek_ kullanılan diğer bitki çaylarının kurutulduktan sonra tohum çimlenmede kullanılması çok ideal gibi geliyor bana...

Bu sıcak su ile haşlanmış bitki çay poslarının besin değeri olarak yüksek olduğunu düşünüyorum, belki iki üç kez haşlanıp çayının içilmesi gerekiyor.

Ev de 3-5 tohum çimlendirmek _özellikle çicek_ için çok uygun gibi geliyor bana... Çok nemli kalırsa küflenme yapabiliyor.

Ama bu çay atıklarını yetişmiş saksı bitkilerinin dibine döküp karıştırmak iyi gibi duruyor.

Dediğiniz doğru tohumu direk toprakla buluşturmak _ ki bu doğanın yaptığı_ onun gelişimini güçlendiriyor.

Çimlenmede yani tohum çatlatmada gübreye ihtiyaç duymuyor. Şaşırıtmada harç iyi hazırlanmışsa ve zamanında toprağa dikilirse _ hava ve toprak ısısı uygunsa_ o da iyi gelişme gösteriyor.
Sayın Halil Önen;
Yaklaşık 1 aydır evde demlediğimiz çayların posalarını, kompos çukuruna atmatıp, ayrı bir yerde biriktiriyoruz.

Bunun bir kısmını toprakla karıştırıp çiçek tohumu çimlendirmekte kullandık, henüz çıkmadılar.
Bir kısmı ile mantar yetiştirmeyi deneyeceğiz. Mantar sporları ile buluştular. Şubat sonu gibi bahçenin güneş almayan, kuytu bir köşesine sereceğiz.
Bir kısmına da kırmızı elma, yeşil elma, çekirdeksiz mandalin, selvi tohumları ektik. (10 gün oldu) Bakalım sonuç ne olacak, merakla beklemekteyiz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Dünyalı'ya sizin aracılığınızla selam söylüyorum. 'Dünyalı' adıyla üye olduğunu gerçekten bilmiyordum. Rastgele yazmıştım. Süprizini bozdum. Ama kalp karşı sözü bunu gibi durumlarda söylenirmiş. Siz gerçekten imrenilecek ve örnek alınacak ikilisiniz. Yetişen çoçuklarınızın _zorunlu uğraşlarında sonra _ sizin yaşınıza geldiğinde aynı şeyleri sürdürüp, yaşatacağına inanıyorum.

Sanırım bu onlara bırakılacak en güzel _yatırım_ mirastır.

Artık çıraklık dönemi bitiyor, soru sorma ve öğrenme sırası bize geliyor.

İstekli uğraşlarınızda keyifler, sağlıklar mutluluklar diliyorum.
Bir çok buluşlar tesadüflerle bulunmuştur. Bilmeyerek bozmuş olduğunuz sürprizim, bana da sürpriz oldu. Çocuklarımız bağ, bahçe işlerini pek sevmeseler de, ileride onlar için güzel şeyler yaptığımızın farkına varacaklar. Bütün çabalarımız, onlara daha güzel bir (dünya) hayat bırakabilmek. Malum uzayda hayat yok. Bu dünyadan başka dünya da yok.

Çıraklık dönemine daha yeni başladık. Bu güne kadar seyirci idik, hep uzaktan bakıyorduk. Sizin gibi ustaların yanında, biz çıraklara söz düşmez. Bizler, ancak sizlerden aldığımız bilgilerle, bayrağı biraz daha ileriye götürebilirsek, ne mutlu bize.


Düzenleyen Dünyalı : 25-01-2012 saat 16:51 Neden: Düzeltme
Dünyalı Çevrimdışı   Başa Dön