View Single Post
Eski 24-01-2012, 23:16   #398
Ekrem Uslu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-11-2011
Şehir: adana
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mahir0502 Mesajı Göster
Sera yapmak benim için de büyük bir heves. Daha önce birkaç defa küçük boyutlarda seralar yaptım. Ben daha çok ahşap ve inşaat demirinden sera yaptım ama şimdi ahşap-pvc karışımı bir sera düşünüyorum. Bunun için de yanları ahşap iskeletten, üstü ise pvc kemer iskeletten oluşan bir sera düşünüyorum. Ahşaba naylonun tutturulması büyük bir kolaylık ve bundan faydalanmak istiyorum. Pvc ise şekil verilmesi kolay bir malzeme olmasınından ötürü tavanda kar, su kalmaması ve damlama yapmaması için kemer şekli alabilecek bir yapıya sahip.

Seralarda bildiğim kadarıyla havalandırma ve ısıtma önemli bir sorun; bunu aşmanın türlü yolları var, havalandırma pencereleri açmak sorunun yarısını çözüyor ancak ısıtma maliyetli bir konu, hele de ısının sıfırın altına düştüğü ülkemizin büyük bölümünde. Sonuçta herkes Akdeniz, Karadeniz ve Ege'nin sahil kesiminde yaşamıyor. Ben de kendimce ısıtma sorununu aşmanın pratik bir yolunu düşündüm. Sizlerden bu konuda eleştirilerinizi ve yardımcı fikirlerinizi bekliyorum.

Öncelikle ihtiyacımız olan şey sürekli ve bedava bir enerji kaynağı (zihni sinir bir proje havası seziyor olmalısınız) ve ulaşılabilir yakınlıkta. Bunun için köylerimizi değerlendirebiliriz. Her köyde hayvanların barındığı ahırlar mutlaka vardır değilmi. Biz de işte bu ahırlardan faydalanacağız; görenler bilecektir ki hayvanların vücut ısılarından dolayı ahırlar yaz kış çok sıcaktır. O halde mevcut ahırların bu ısısının bir kısmını neden seralar için kullanmayalım. (tabii bir kısmını da hayvanlar için bırakmalıyız ki sağlıklarını kaybetmesinler, sonuçta ısıyı onlar üretiyorlar ve bu onların hakkı)

Ahırlarda bulunan ısının bir kısmını almak için basit bir düzenek kullanabiliriz; evlerimizde kullandığımız kalorifer radyatörlerinden birkaç metre kadar ahırın tavanına yerleştirip, ahıra yakın bir yere inşa ettiğimiz seraya da yine birkaç metre radyatör yerleştiririz. Bunları yalıtımı iyi yapılmış bir boru sistemiyle kapalı bir devreye dönüştürürüz. Araya takacağımız bir devirdaim pompa ile ısı iletimine başlayabiliriz. Basit tabirle ahırdaki ısı seraya aktarılır.
Ne dersiniz bana pek de saçma bir fikir gibi görünmedi.
Eleştirilerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum.
Seranızı kaç m2 düşünüyorsunuz?

Ekrem Uslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön