View Single Post
Eski 24-01-2012, 22:48   #674
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı Mesajı Göster
...
Çay posasını ben de bu sene deniyorum. Bazı çalı türü bitki tohumlarını bahçe toprağı, çay posası karışımana ektim. Bir sonrakileri çay posası, elenmiş kompost gübre ile karışıtırıp deneyeceğim. Çünkü çok güzel torf haline gelmişler. Bakalım sonuç nasıl olacak?.
Bu çok güzel. Zamanla toprakta kayboluyor ama toprağın katyonunu artırıyor daha iyi havalanmasını sağlıyor.

Name:  IMAG0007 [640x480].jpg
Views: 1454
Size:  48.1 KB

Uzun süre kapalı bir kapta bekletmemek gerekiyor. Bozuluyor. Toprağa döküp kurumasını beklemek daha iyi.

Bende gübreye karıştırıyorum. Toprakla karıştırınca saksılarda kullanıyorum.

Denemenin amacı sadece _ hiç bir şey karıştırmada_ çay posasında tohum çimlenir mi diye düşünmüştür.

Özellikle siyah çayın dışında _sıcak su üzerine dökülerek_ kullanılan diğer bitki çaylarının kurutulduktan sonra tohum çimlenmede kullanılması çok ideal gibi geliyor bana...

Bu sıcak su ile haşlanmış bitki çay poslarının besin değeri olarak yüksek olduğunu düşünüyorum, belki iki üç kez haşlanıp çayının içilmesi gerekiyor.

Ev de 3-5 tohum çimlendirmek _özellikle çicek_ için çok uygun gibi geliyor bana... Çok nemli kalırsa küflenme yapabiliyor.

Ama bu çay atıklarını yetişmiş saksı bitkilerinin dibine döküp karıştırmak iyi gibi duruyor.

Dediğiniz doğru tohumu direk toprakla buluşturmak _ ki bu doğanın yaptığı_ onun gelişimini güçlendiriyor.

Çimlenmede yani tohum çatlatmada gübreye ihtiyaç duymuyor. Şaşırıtmada harç iyi hazırlanmışsa ve zamanında toprağa dikilirse _ hava ve toprak ısısı uygunsa_ o da iyi gelişme gösteriyor.

Endivyeni bilmiyordum. Bildiğimiz radikamış. Yabanisi toplanır börek şeyler gibi yapılır. Bu yıl salatalarda kullanmaya başlayacağım.

Sevgili Dermana Menemen'de tarlasında ticari olarak yetiştiriyormuş. Tarlasını bilseydim bir kaç demek yürütürdüm. Menemene bir dükkana paylaşılması için iki defa tohum bıraktı_ ki çiçek tohumları çok değerliydi_ alabilirsin dedi. Çok teşekkür ediyorum. Ama ne adres var elimde ne de bir tel...Hani iyilik yapıp denize atan ve arkasına bile bakmayan bir dost gibi geldi bana...

Dünyalı'ya sizin aracılığınızla selam söylüyorum. 'Dünyalı' adıyla üye olduğunu gerçekten bilmiyordum. Rastgele yazmıştım. Süprizini bozdum. Ama kalp karşı sözü bunu gibi durumlarda söylenirmiş. Siz gerçekten imrenilecek ve örnek alınacak ikilisiniz. Yetişen çoçuklarınızın _zorunlu uğraşlarında sonra _ sizin yaşınıza geldiğinde aynı şeyleri sürdürüp, yaşatacağına inanıyorum.

Sanırım bu onlara bırakılacak en güzel _yatırım_ mirastır.

Artık çıraklık dönemi bitiyor, soru sorma ve öğrenme sırası bize geliyor.

İstekli uğraşlarınızda keyifler, sağlıklar mutluluklar diliyorum.

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön