View Single Post
Eski 23-01-2012, 21:42   #176
hk50
Ağaç Dostu

hk50's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Bu Bahçede ziyaretçi ağırlama.
Yıl 1946 Amcam köy muhtarı (Dönemin köyde tek okur yazarı,Rüştiye ikinci sınıftan terk)
Dönemin valisi ve il müdürleri köyleri gezmiye çıkarlar.İlk olarak nufus bakımından en kalabalık köye gelirler.Köy muhtarı ihtiyar heyeti ve köylü,Yazın akan ve kışın kesilen su kaynağının başında karşılarlar.
Hemen Koçlar kesilir.Tandırlar (Ocak) yanar.Saçlar üzerine etler dizilir.Sofralar kurulur.Misafirler sofraya bağdaş kurup otururlar.
Vali bey Muhtara,"Buyur sende otur" der.
Muhtarda "Sağolun paşam,siz buyrun.Sizin yediğinizde bizim için" diyerek sofraya oturmaz.
O köyün eksiklerini sığara paketinin arkasına yazan ilğililer orada ayrılırlar.Oradan 5 km uzaklıkda bulunan bizim köye gelirler.(Fotoğrafları izlenen bahçe o zaman bomboş bir tarla,
tek katlı köy evi var)
Halk karşılar.Buyrun buyrun efendiler kelimeleri binlerçe defa kullanılarak.Buradada yemek yeneçek.
Amcamın hanımı üç adet köy (O zaman zaten şehir tavuğu yoktu ya) tavuğu kestirir.Birini haşlar,birini ağaç kömüründe ,birinide tereyağda kızartır.Odanın ortasına sofra serilir(Sanki masaları vardıda koymadılar) Sofranın üzerine sini (Sini yuvarlak 1 m çapında bakırdan yapılmış ve kalayla beyazlatılan köy mutfak eşyası) Tavuklar ayrı ayrı kaplar içinde servis edilir.ilave olarak Koyun yoğurdu.Haşlanmış yumurta.Bol miktarda Marul tere yeşil sogan.
Herkese ikişer çay bardağı (Herkesde bulunmaz Topraktan yapılmış tesdi ve bardakların kullanıldığı devir) Birde büyük rakı.
Vali bey Rakıyı görünçe tepki verir."Bu nedir,kim içeçek" der?
Amcamda" Siz. Siz içmezseniz,ben ve müdür beylerin içerisinde içenlerle beraber içeçeğiz"diye cevap verinçe,O dönemde bir köy muhtarının cesaretine hayran kalan vali ,
"Ben Niğde de vali olduğum müddetçe sende bu köyün muhtarısın" der.
Tabi istekleerden bir tanesi okul,Hemen karar verilir, oçevrede okul ilk defa bizim köye yapılır.Amcamda 12 sene muhtarlık yapar.
Bunu duyan komşu köyün muhtarı "ula der.Ben Koç kestim.Valibeyi ağırlıyamadım.Mehmet ağa iki çülükle (Çülük çiv çivin büyüğü) ağırladı diye sağa sola sitem eder.

Şayet bir gün frumtaşların yolu bu bahçeye düşerse ,önçeden ne imran edileçeğinin belli olmadığının( Elmanında) bilinmesi için not düştüm.
Sayğılarımla.

Eklenen Resimler

hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön