Bu konuya ilişkin yazmaya devam etmeden evvel daha önce hiç düşünmediğim bir sorunun cevabını aradım. Spor nedir ? Wikipedia'da bulduğum cevap kısaca şöyleydi :
Spor ya da idman önceden belirlenmiş kurallara göre, kişisel veya takım halinde yapılan rekabet amaçlı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel aktivitelerdir.
İlgili link ektedir:
Spor - Vikipedi
Başlıkta bütün yazılanları da dikkatle okudum. Burada ortak bir paydada buluşabileceğimizi sanmıyorum bu nedenle de buraya yazmayı bir nevi "münazara" mantığıyla algılıyorum ve bu bağlamda düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz
Sn. Eser İLHAN, ıssız ormanda ve engebeli arazide saatler süren yürüyüş, gerektiğinde yabanda gecelemek (ben hiç gecelemedim gerçi), 5 duyunuzu daha çok geliştirecek şekilde motive olmanız, reflekslerinizin gelişmesi, arkadaşlarınızla paylaşmanız ve birbirinize kendinizi emanet etmeniz, bunlar da bu işin bir parçası.
|
Sayın
syılmaz, yukarda yazdıklarınız ne kadar güzel, ben bile özendim bunlara. Ama keşke öldürmekle bağlantılı olmasaydılar. Avcılık insanlıkla yaşıt. Bunu hepimiz biliyoruz. Hayvanlar da avlanıyorlar. Buna da itiraz yok. Konu hayatta kalmak olunca ölmek-öldürmek mübah. Ama sadece zevk için öldürmek söz konusu ise burada itirazım var. Tabii ki bu itiraz bütünü kapsıyor. Balık avcılığı, kuş avcılığı, fil avcılığı, aslan avcılığı, domuz avcılığı vs. gibi alt başlıklara ayrılamaz. Hepsi bir canın yaşam hakkını elinden almaya yönelik...
Bir zamanlar bir film izlemiştim. Adını ve oyuncularını hatırlamıyorum. Bir adada süper zenginler için av düzenleniyordu. Avlar da adaya kaçırılarak getirilen insanlardı.
Birçok konuda empati yapmak bizi doğru yola sevk eder. Kendinizi hiç av olarak düşündünüz mü? Biri sizi av yapsa ne hissederdiniz?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz
....................Başka bir üye de boks ile uğraşıyorum dese, biri de kalkıp ay vahşet bu, spor değil dese ne olacak? Onuda mı spor olmaktan çıkartacağız? Veya biri taekwondo yapıyorum dese? Olmaz kardeşim şiddet içeren birşey spor olamaz mı diyeceksiniz?
Biri eskrim, kendo veya okçuluk ile uğraşıyorsa bunlar şiddete özendirir, yasak olmalı mı diyeceksiniz? Veya biri balık tutuyorum dese, bu da avcılık değil mi?
|
Ben şahsen boksu da bir spor olarak görmüyorum ama tavrım ava karşı takındığım tavır değil burda. Çünkü burda çok önemli bir fark var: Boks yapan her iki taraf da bunu kendi özgür iradesiyle seçiyor. Sonuçta kendi kararı ve bu işe başlarken ağzını burnunu dağıtabileceğini,seçtiği yolun şiddet içerdiğini bu yolda sakatlanabileceğini hatta ölebileceğini biliyor ve bunu kabul ediyor: Bana da "kolay gelsin" demek kalıyor. Ama hayvanlar av olmayı kendileri seçmiyor. Onları bizler "av" konununa sokuyoruz.
Uzak doğu sporlarının ise yeri çok farklı. Orda şiddet bokstaki gibi değil ve doğru yapılır, işin derinliğine, felsefesine inilirse (ki bence öyle olmalıdır) kişiye çok farklı bilinç kapıları açılabilir..
Eskrim,okçuluk,kendo.. Örnekler çoğaltılabilir. Kendini savunmayı öğren ama zevk için öldürme. Bence işin özü budur.