Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aycan
Halil bey;geçen ay Bademliden aldığım kumkuat eve gelince yapraklarında kıvrılmalar olduğunu farkettim.**** eve gelince oldu.(sera altından kalorifer ortamına geldi).Yaprakların altında çok küçük siyah serpintiler vardı.Acaba kabuklu bitmi diye kızartma yağı ile bütün yapraklarını sildim.Birde kahve telvesi+acı biber+sarrımsak+ısırgan otu ile karışım yaptım ama henüz püskürtmedim.(çok kötü kokuyor.galiba kokuştu.)Kumkuat yapraklarını dökmeye başladı.Acaba ortam sıcakmı geliyor.**** direk ışık almıyor bu yüzdenmidir.Urlaya soğuk evemi götürsem.Kuruyan şeftalilerin hikayesi uzun yazmıyayım.
|
Aycan hanım bence kamkuatınızı bağ evine götürün ve yarım gün güneş alan_ bu pencere önü olabilir_ bir yere koyun. (ben böyle yaptım)
Yukarıdaki formülün koku yapmasının sebebi ısırgan otu. İçine içine bir çay kaşığı kadar_ eğer 5 lt. su ise_
yaş ya da kuru maya kullanıp yapraklara daha çok köke gübre gibi verebilirsiniz.
Elinizdeki sıvıyı da yapraklara uygulayabilirsiniz.
Isırgan otunu tek pekmez fermente edip yapraklara ya da gübre gibi vermek daha iyi...
Bana kamkuatı Dr. Ahmet Salih _ site üyemiz_ hediye etmişti. Şimdi kendisi ile görüştüm.
Kamkuat
yer değiştirdiğinde _ genelde_
yapraklarını dökermiş. Sıvı gübre ile kendisini toparlar.
Kamkuatı isterseniz Urla'da bağ evinde
kuytu bir yerde dışarıda tutabilirsiniz. Aşırı rüzgar ve dondan etkilenmemeli.
Şimdilerde yaprak ya da kabuklu bit olmaz. Ancak sıcak ortam yaratılırsa olur. Dışarı çıkarırsanız ya da ısılama olamayan bağ evinde olamaz.
Kamkuat yosun gübresini seviyor. Emek gübre nin yosun gübresini bulabilirseniz; çok az kullanarak _ bir boş, bir dolu_ gelişimini hızlandırırsınız.
İsteseniz yosun gübresini kendiniz de yapabilirsiniz.
Belki ticariler kadar güçlü olmayabilir ama her sulama suyunda ve her bitkinize verebilirsiniz.
10 lt lik plastik su kabına _dere içlerinde bulunan yosunlar, yaş kuru fark etmez_ yarıya kadar doldurulur.
İçine bir çay bardağı pekmez konur.( Unutulmamalı pekmez tüm mikro organizmaları besleyen bir gıda görevi yapar, ortamı zenginleştirir)
Geri kalan kaba _o derenin_ yeşil ince söğüt dalları eklenir. Ağzı kapatılır, güneşte 10-15 gün bekletilir.
Daha sonra bu sıvı plastik kaba boşaltılır ve yarı güneş alan bir yerde üzerine yarı yarıya su ilave edilir.
Tüm saksılarda ve fidelerde kullanılır.
Sıvı azaldıkca üzerine su ilave edilir. Devamlı kullanılabilecek bir gübre elde edilmiş olur.
Bu formülü kamkuat çok sevdi. Diğerleri gibi. Şimdi üzerinde 10 tane kadar meyvesi var. Bazıları sararmaya başladı.
Bu yapılan sıvı gübre
balkonların,
küçük bahçelerin _ fidanların sulamasında da kullanılır_
bir köşesin
de hep olamalı ve sularken verilmeli.
Saygılar