Bonsai konusunda her nekadar çok ibreliler ile deneme ve çalışmalarım olsa da bir takım hata ve koşuların sonucunda ortaya çıkaraçak belirign bir çalışmam olmadı.
BU hatalarım dan çıkardığım dersler belkide ilerde yapaçağım çalışmalarımda bana büyük bir bilgi olaçak.
Çamlar konusunda ki görüş ve tecrübelerimi yine bu konuda başarılı sonuçlar elde etmekde olan dostlarında destekleri ile harmanlayarak yapaçağım çalışmalara taşımak isterim.
Çamlarda ki en belirgin sorunlar.
ÇAmlar temiz hava serin bir mekan ve bol güneş ışığına ihtiyaç duyuyorlar.Bu şartlar uygun değil ise sorunlar başlıyor.
Saksıda ki bir çam kendi halinde gelişip büyüyor.Ama iş bonsai olunca sorun başlıyor.
Sebebne gelince eğer çamı olduğu gibi bakıçak iseniz doğanın verdiği yönde gelişiyor.
Uzuyor-Uç sürgünler ileri doğru gelişir iken gerideki sürügünler kuruyor.
Ama bonsai bu tam tersi.
Sebebine gelince.
Çamlar ileri ve yuları doğru geliş iken iç kısımlar da yer alan gözler yeterli hava ve ışık almaz.
Işık ve hava eski iğnelerinde etkisi ve yeni gelişen uç sürügnlerin tüm enerjiyi çekmesi ile ölürler.
Bu yüzden ölen gözler geriden sürgün vermeyi engeler.
Not:Bu tüm ibreli türlerde gözlemlenen bir olaydır ve kaçınılmazdır.
Peki bonsai için seçilen adayda da ne olur.
Geride sürgün sıkı ve bol dal yapısı şekil verilmiş dallar.
Bonsai adayı olarak seçilen çamlarda birinci kural olarak eski ve çok yılık sarı ve kahve rengi ile yeşilimsi iğneler ağaç üzerinden alınır.
Sebebi iç kısmlarda kalan gözlere hava ışık ve enerjinin iletilmesi güç çekmekte olan hali hazırda ki yarı kuru iğnelerin uzaklaştırılmasıdır.
İkincil aşama dal sayısının azaltılması ve geriye dönük dal budamasıdır.
Bu sayde güçü alan gereksiz dalar uzaklaştırılır.
Yeni mumlar uçlardan azatılır ya da kısmi bırakılır.
Gerideki güçzüs bölgelerin uyarılması ve aktif hale gelmesi sağlanır.
üçünçül aşama uyana sürügünlerin kontrollu bir şekilde gelişmesi için doğru toprak karışımı yüksek drenaj ve Çam' özgü toprak ekosistemi yani organizmalar (mikordiza)gibi ortak yaşam canlıların toprakda artmasıdır.
DOğru sulama ve besleme çamda esasdır.
Yaz ortasında çamlarda duraklama ve ısınan havanında etkisi ile nem artışı risklidir.
Bu yüzden ısı kontrol etmek yerine toprak nem dengelemek çok önemlidir.
Çamlarda toprak değişimi ağaçın stersine bağlı olarak bir anda değil kademeli yapılmalıdir.
Telleme budama işlemleri gibi stresi artıran tüm işlemlerde ağır hareket edilmeli ağaçın güçlü olduğunda emin olunmalıdır.
Buda ancak güçlü sağlıklı kök sistemi ile olur.
Bu yüzden çamlar da kök sistemine müdehale edilen durumlarda başka bir uygama yapılmaldır.
İŞlemler diğer yıllara sarkıtılarak sabırlı davranılmaldır.
Bunlar benim tecrübelerim ve ben bunlara uymaya çalışıyorum.
Umarım konuya açıklık getirmişimdir.
saygılar.
|