Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı
Sn. Nuri Murvet,
Gülibrişimi sizin fotoğraf üzerinde örneklediğiniz gibi budayacak, ve ilerleyen dönemlerde yine fotoğraf ile ağacın gelişimini paylaşacağım.
Size danışmak ve fikrinizi almak istediğim diğer bir konu da, Jakaranda ağacı ile ilgili, sağ tarafa eğik gelişen gövdeyi alttan komple budayabilir miyim sizce? Şu andaki amorf görüntü için siz ne düşünüyorsunuz? Jakarandanın sağ tarafında 4m kadar aralıkla bir de Delonix regia büyümekte.
Ben aslında ağaçların amorf gelişmiş formunu seviyorum. Fakat siz ileride Delonix' in gelişimini de göz önüne alarak, bunun sorun olabileceğini öngörürseniz, ben de erken dönemde şekil vermeyi tercih ederim. Yani tavsiyeniz üzerine budamam gerekliyse, yaprak dökmesini beklemeli miyim, yoksa şimdi uygun mu?
|
Merhaba sayın
kelebek çalısı
Jakaranda ve Delonix regia çok güzellerdir.
Ne yazık ki, bölgemizde doğal olarak yetiştiremiyoruz. İ.Ü botanik bahçemizde var, güney cephesinde kuytu bir yerde yaşam alanı var. Delonix regia subtropikten daha ziyade tropik iklim kusağına daha uygundur, sizin orada bile kışın gece soğuklarından etkilebilir.
Jakaranda yerini sevdimi hızlı gelişim gösteren bir yapısı vardır. Dediğiniz gibi doğal olarak üç gövde olarak büyümesi çok estetik durur. Fakat çok fazla alan, yer kaplar geniş bahçeler için mukemmel bir görüntü oluşturur.
Jakarandanızın sağ taraftaki kolu büyüdükçe daha fazla yatacaktır. İki şekilde form verebilirsiniz.
1- Fotoğrafta belirttim, sağlam metal bir desteğe doğru ağacınızın yatan kolunu içe doğru çektirmek, zaman içersinde gövde kalınlaşır sabit kalır. Gövde kalınlaşmasını teşvik için uygun bir yükseklikten tepe kesimide yapılabilir.
2- Yatan dal çıkış yerinden kesim yapılır iki gövde üzerinde gelişimini sürdürür. Çıkış yerinden kesim yapıldıktan sonra yeni kuvvetli bir sürgün verme ihtimimalide çok fazladır. Arzu ederseniz en kuvvetli sürgün seçimi yapılır ilerde beğendiğiniz form içersinde şeklini verirsiniz.
Yatan dal çıkış yerinden kesilip, körleneceği için budama işlemini yapabilirsiniz.
Jakarandanızı yüksekten taçlandırırsanız, Delonix regia gelişimini etkilemez, hatta yarı gölge ortam yaratır daha yararlı olur.