View Single Post
Eski 12-01-2012, 11:15   #1
canannuman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
Unhappy canannuman / Bahçe

Merhabalar

Bahçenin bulunduğu şehir : Tekirdağ, Çorlu

Bahçenin büyüklüğü :Ön bahçe 20-30 m2 (güneşli), arka kısımda (gölgeli) toprak alan 3-4 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları
: (Yeni aldık bilmiyorum ama deniz seviyesinden biraz yukarı, ama çok rahatsız edici bir rüzgara rastlamadım.)

Bahçenin türü: Yazlık.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : İnşaat alanı gibiydi. Tüm bitkileri çıkardım planlı değildi.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?: Yaz sonu aldım ama sonbahar için bayağı birşeyler becerebildiğimizi düşünüyorum sevgili eşimle.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır Yardım almadık eşim Allah Razı olsun aldığımız yarı bodur fidelerin ekimi vs gibi konularda yardımını esirgemedi. Neredeyse hatta tamamen benim istediğim gibi düzenleme yaptık. (Eşime kalsa sadece çim yapacakmış)

Bakımı nasıl yapılıyor? Biz oradayken kendimiz yapıyorduk. Şimdi açıkçası Allaha bıraktık.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? : Bu sene Allah izin verirse, belki minik bir su oyunu yapmayı düşünüyorum. Sebze, ve çiçek için ayrı ayrı bir alanı maalesef yok küçük bahçe ama nizami ekmeye çalıştım meraklandıklarımı.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Köy evi çok isterdim uçsuz bucaksız alanlarıda olsaydı ekeydim, dikeydim 2 dağ dolusu ağaç ekip yetiştireydimde Allah sonra canımı alsaydı.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi

Ağaçlar: Şeftali, Elma, Elma, Armut, Kamkat (Ters dut gölgede ektim mecburen.)

Çalılar: Yeşil çit bitkisi vardı arka bölümde sökmedim.Gölgede kalıyor. )

Diğer bitkiler:
En son bıraktığımda salatalarda kullanmak için ektiğim; Roka, Mizuna, Tatsoi, fesleğen, hardalotu, pack çoi, kırmızı lahana, nane kıvırcık yapraklı az baharlı tür, nane normal pazardan aldığımız tür, soğan, sarımsak, marul) (Biber,domates, patlıcan salatalık çeşitlerim vardı söktüm.)

Yemeklik olarak ektiğim; Renkli yapraklı saplı pazı, Renkli kuzukulağı yaprağı, Ispanak, havuç, pırasa, havuç, turp (Turp çıkmadı veya ben anlamıyorum) vs Eminönünden kışın ekilir diye meraktan aldığım brokoli, karnıbahar, brüksel lahanası, Lahana, ama şu an ne alemdeler bilmiyorum hangisi hangisi onuda çok bilemiyorum. Birer, ikişer almıştım.

Kışın ilgi istemez ölmez demişlerdi o yüzden gelirken söktüğüm bitkilerin yerine,
1- Bakla
2- Bezelye
3- Minicik soğancıklar ektim. Ne alemde bilmiyorum.

Kolyozum 2-3 değişik rengi vardı ama İstanbula getirmeme rağmen ölmek istiyorum diyor hep döktü yapraklarını ama kıyamıyorum sapı canlı birde 2 -3yaprak inşallah baharda gene canlanır.

Adını bilmediğim ve sitenizde sorduğum bordo yapraklı bitki (göya meyvede verirmiş aldığım yer demişti. Ben yapraklarının rengini sevip aldım ama nedir bilmiyorum içimden bir ses "al bunu orada bırakma" dedi bende aldım.
Pepino almıştım. (üzeri meyveli idi)
Bu son ikisini bahçede bırakmadım soğukta ölür diye saksıları ile ekmiştim. Çıkardım İstanbul'a getirdim Kapalı balkonda Yaşar ne yaşar ne yaşamaz duruyorlar. Ama en azından ölmediler. Sonra bunlarla ilgili akıl almak isterim gene.
Gölge kısıma Böğürtlen ektim. (Mecburen gölgeye en olabilecek meyva veren böğürtlendir dediler aldım. Dutun altında.

Çiçekli ağaçcık olarak dersek; Kamelya, Japon gülü, Gül, Minik ağaçsı mine var.
Soğanlı çeşit çeşit ektim. İlkbahar ve Kış soğanları.
Çiçekler; Çeşitli çiçekler zaten resimleri paylaştıkça adını bilmediklerimde anlaşılacak. Kimi üst kısmı kurudu altındaki patateslerden yaşar inşallah diyorum. Şu an kışlık çiçekler kaldı şebboy ve hercailer ile soğanlılar, karanfil,
vs.)

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Biberleri çok seviyorum hemen birer tane olsun koleksiyon yapar buldumu edinirim. Minik domatesleri çok seviyorum. Susak tohumları edindim nasipse bu bahar onları ekicem. Sarmaşıkları, gülleri çok beğeniyorum. Ama yerim dar şu anda 1 adet gülüm var. Ancak pergola için en az 1 en fazla 2 adet çok seçici davranarak sarılıcı gül alacağım nasipse. Çiçekleri hepten seviyorum. Öyleki kendi ekecek yerim olmayınca konu komşumu ikna ediyorum bu çok güzel bundan da eksene diye. Bilemiyorum bu bir rahatsızlık mı ama sanırım bazen cidden abartıyorum. Sonra oh iyi ediyorum diyorum. : )

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Hepsi özel... (akvaryumda nilüferim ve lotusum var açtığını çok görmek isterdim.)

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Sürekli. Her gün birşeyleri koparıp daldırmasam ölürüm herhalde. ****** kışın o kadar değil ama şubattan itibaren kimse durduramaz beni ekerim, mekerim gerekirse sağa sola veririm. İstanbul'da Kapının önünde de öyle çiçeklerim var. Çok birşey değiller ama mahallenin çocuklarını alıştırdım. Artık kırmıyorlar. Belki bundan 10 yıl önce saksı ile çiçek koyduğumda sokağa. Çocuklar bunu yaşatmaz diyordu. Ben ektim, kırıldı, ben ektim çalındı, ben ektim ezildi, ben ektim top biçti, BEN EKTİM ARTIK DURUYORLAR Çok şükür.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Çok kötü yazın sıcakta ben İstanbul'a işe dönünce ne olacak o kadar emeğim bilemiyorum. O beni çok üzüyor.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Gerçekten önemsediğim bir konu imkanım ölçüsünde sebze sularını bahçeye atarım. Gerek İstanbul'da apartmanın arka bahçesine, gerek yazlıkta ama teşkilatım çok yok o yüzden biriktiremiyorum. Akvaryum suyunda tuz yok çünkü akvaryum bitkilerimde var. Buradaki suyu dışarı kapı önündeki bitkilere kullanıyorum. (Yenecek birşey ekmiyorum hijyen değil kedi, vs.)

Toprak özellikleri : Bu sene ilk hazırlarken değişik değişik çuvallar aldık seralardan yapı marketlerden karıştırıp attık toprağa. Çok bilinçli değiliz açıkçası öğreneceğiz inşallah.

Kompost yapıyor musunuz? Sebze vs. atıkları Yumurta kabuklarını söktüğüm bitkileri kazdığım çukura koyup üstünü kapattım bunu arada arada yaparım.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Pek olmadı çünkü daha yeniyim zor birşey edinmedim sadece rokaların tohumlarını sık ekmişim.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Fesleğen, nane ektim. Bunun haricinde birşey kullanmak istemedim.

Bahçeniz organik mi? Sanırım.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Değişik yerlerden aldım sera ve yapı market içeriğine bakmadım açıkçası sorulana kadar aklıma bile gelmezdi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Yazlığın karşısı tarla fare varmış ama ben görmedim. Açıkta kedi tutarken minik bir fare gördüm. Sitenin ortak alanındaydı.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Kendim oradayken kendim ve eşim. Yoksak 5 litrelik su bidonlarını ters çevirdim, kışın ise Allaha emanet.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Deniz var, t arlalar var. Sanırım havadar.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Planlı ektim.


Nasip olursa ilk müsait zamanımda da resimlerimi ekleyeceğim. Eli emeği geçen herkeze teşekkürler, Fikirlerinizi ve yapıcı eleştirilerinizi bekliyorum.

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön