View Single Post
Eski 11-01-2012, 14:31   #350
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Çorbayı ben de Yeniköy'deki küçük balık lokantamızdaki (Güler hanım adını hatırlayamamıştım ya Ali Baba değilmiş, Riba Balıkçısıymış) gibi yapmaya çalıştım, daha da güzeli oldu diyebilirim. Ben tüm balığı, 2-3 sap kerevizi, 2-3 havuç, 1 büyükçe patates, 1 adet kabuğu soyulmuş tüm soğan, biraz tane karabiberi üzerlerini geçecek kadar su ekleyip sebzeler pişene kadar kaynattım. Sonra süzdüm. Balık etlerini orta büyüklükte ayıkladım. Havuçları ve patatesleri minik küp küp doğradım. Bir kaseye 2 kaşık kadar un, biraz su ve biraz da kaynayan balık suyundan meyanesini hazırladım. Kaynayan balık suyuna çırpma teliyle karıştırarak meyanesini ekledim. Doğradığım sebzeleri ve balık etlerini ve bir bardak kadar kremayı ekledim, işlem tamam oldu. Kremalı sevmeyen eklemese de olur.

Defne yaprağı hiç aklıma gelmemişti, bir dahakine kendi yetiştirdiğim ağacımdan 2 yaprak katarım.

Fener Kavurma da çok kolay. Fener balığını balıkçınıza ayıklatıp kuşbaşı (tavuk sote gibi) doğratın. Ayıklanmış yarım kilo balık büyük porsiyonlarla 3 kişiye yetiyor. Tavanızı ocağa alın, iyice kızmasını bekleyin, kızdıktan sonra biraz sıvı yağ koyun ve fener balıklarını ekleyin. Aşcılar gibi attıra attıra tavadaki balık etlerini döndürün, biraz tuz, karabiber ekleyip, pişince bir tabağa alın. Aynı tavada dilim dilim doğradığınız istediğiniz miktardaki mantarı biraz tuz ve karabiber ve tereyağı ilavesiyle kavurun. Mantarlar suyunu salıp çekip biraz da kavrulmaya başlayınca 3'er parmak genişliğinde doğradığınız yeşil biberleri ekleyin. 2 dakika döndürdükten sonra bir küçük kase kadar (fazla olmasın) domates ekleyin. Kenara aldığınız balıkları ve üzerlerine 1 kaşık un ve bir su bardağı kadar su ekleyin. Biraz fokurdayınca altını kapatın. Yayvan güveç kaplarına paylaştırıp en yüksek derecede ısıttığınız fırına atın. 3-5 dakika dursa yeter, üzerlerinin kurumasına izin vermeyin. Afiyet olsun.

Burada fener balığı kullanılmasının sebebi bu balığın etinin kolay kolay parçalanmaması ve beyaz etli olması. Eti sıkı ve beyaz olan herhangi bir balıkla da yapılabilir.


( Sevgili limon'un mesajına izni ile girerek bir iki ilave yapabilir miyim?
Balık çorbasında krema sevmeyenler, bir yumurta sarısını yarım limon ile çırparak ve üzerine haşlanmakta olan balığın suyundan da bir kepçe kattıktan sonra kaynamakta olan çorbaya son anda katıp, bir taşım kaynatarak hemen servis yapabilirler.

Fener kavurma yaparken , mantar kavrulma esnasında arpacık soğanı da ilave edilirse -tuz koymadan- ve daha sonra buna 2 çorba kaşığı soya sosu ilave edilirse sanki daha lezzetli olacak gibime geliyor..... dermişim )

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön