Bu bahçenin atlattığı badireler.
Bahçeler içinde gezinirken kimi arkadaşın bahçesine hırsızın girdiğini,çitinin söküldüğünü.fidnlarının kırıldığını okuyup üzülüyoruz.İşte bu nedenle anlataçağım olay beterin beteri olduğunu gösteriyorŞöyleki
Köyümüzde 12 yıl muhtarlık yapıp muhtarlıktan ayrıldıktan sonra 8 çoçuğuyla perişan olan Hasanağa ya yeni seçilen muhtar derki,
Bari köyün Camızlarını (Manda) gütde (Çobanı ol) çoçuk çoçuğuğun rızkını temin et.Değilse çoçuklarınla beraber açlıkdan öleçeksiniz.
Olur,diyen Hasan ağa Köylünün camızlarını toplayıp,otlağa götürür.Gecede getirmemesi lazım.Yani dağda yataçak.
Gece Hasan ağa camızları toplayıp yatırdıktan sonra kendiside keçesine (Keçe koyun yününden yapılmış bir çeşit çoban giysisi) sarılıp bir kenarda uyur.
Camızlar bir müddet sonra kalkıp Köylünün ne kadar ekili arazisi var ise,sabaha kadar Pancar Fasulye Patates Mısır,v.s. yerler.Köylünün bir yıllık yiyeçeğini bitirirler.
Haber alan köy bekçileri Camızları toplayıp hala uymakda olan Hasan ağayı uyandırıp muhtar ve ihtiyar heyetil huzuruna getirirler.
Muhtar sorar.Hasan ağa ne yaptın.Köyü perişan ettin der.(Tabi köylüde toplanmış netiçeyi bekliyor)
Hasan ağa (Nasıl ağa ise 12 sene köy muhtarlığı yap.Sonra Manda Çobanı ol) Valla muhtar der.Ben bu gavurun mallarını gece uyur bilirdim.Meğer bunlar gece uyumazmış.Benim suçum yok.Der
O dönemde bu bahçede var içinde.
Kıssadan hisse.
|