Konu: Kayısı
View Single Post
Eski 10-01-2012, 16:05   #181
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Kayısı ve Zerdali ..
Görünüşte hepsine kayısı denir. Genetik olarak da aynı tür dür. Ancak Malatya da Zerdali değil KAYISI yetiştirilir.

Kayısı; Çekirdeği tatlı olan türlerdir. Genellikle Kurutmalıkdır, çünkü Kurumadde (şeker) içeriği % 30 civarındadır. Yani kurutulduğu zaman 2,5-3 kg yaş kayısıdan 1 kg kuru kayısı elde edilir. Yetiştirilebileceği iklim ve toprak koşulları Malatya da uygundur!! Bu nedenle Malatya da yayılmışlardır.
Bu koşullar; Marınlı-kireçli geçirgen topraklar, Kışın uygun sıcaklık-don olayları , Baharda, ve yaz başında gündüz sıcak- gece serin iklimi. Tatlı (kurumaddesi yüksek) ve parlak meyveler oluşumunu teşvik eder. Nem oranının çok düşük olması, Malatya nın ayrı bir
avantajıdır. Yıllarca seçilmiş 2-3 çeşit bu yörenin en iyi kayısılarıdır. Bunlar; Hacıhaliloğlu, Soğancı, Çöloğlu dur. Malatya Araştırma enstitüsünde 1975 li yıllardan beri onlarca çeşit sofralık kayısı çeşidi denenmiştir ama bunlar o yörede tutulmamıştır. Çok verimli ama tatsız tuzsuz meyvelerdir, dolayısıyla onlara kayısı değil Hüdayi ! derler.

Sofralık ve erkencilik yönünde Akdeniz bölgesi ve Ege de bazı çalışmalar yapılmıştır. Bana göre bir dolu hüdayi (zerdali) erkenci olduğu için bahçelere girmiştir, Halkımız da onları Kayısı diye emektedir.
Son not. Kayısı ALTIN MEYVE dir. yere düşer, kurutulur, tazesi lezzetlidir, çekirdeği tatlıdır badem olarak değerlendirilir, kurusu aylarca bozulmadan kalır. Sofralıkların hiç birisi bu özelliklere sahip değildir. Tam zamanında Toplayıp sattın sattın, geç kalır satamazsan o seni satar!
Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön