View Single Post
Eski 10-01-2012, 13:06   #541
Ali H. ALI
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Oskan bey iyi gunler.

Hediye gelen bir bonsai'yi hayatta tutabilmek icin elinizden geleni yapacaksiniz bundan hic kuskum yok. Yalniz aklinizin bir kosesinde olsun. o bonsai de yasiyan bir canli ve olmesi dogaldir yani agacinizi yasatamazsaniz bu sizin icin hayal kirikligi yaratmasin. Umarim oyle bir sonucla karsilasmaz ve hediye bonsainiz yillarca size arkadaslik eder.

Fukian tea (Cormona microphylla) her zaman yesil duran yapragini dokmiyen bir tropik bitki. Ithal edilen bonsailerde genelde toprak yapisi fazla miktarda killi olur. Bu ilk topragi, uygun bir bansai toprak karisimi ile uygun zamanda degistirmek iyi olur. En uygun zaman da baharin ilk haftalari olabilir. Toprak degisiminden sonra kesinlikle en az 4 hafta besin ve gubre verilmemeli.

Bonsai olumlerinin nedeni en fazla sulamadan kaynaklaniyor. Az sulama ve ya cok sulama agacin olumune neden olabiliyor. Fukian tea cok sulanirsa yapraklarinda sararmalar olabilir, topragin ust kismi kurumaya basladigi zaman ikinci bir sulamayi yapabilirsiniz.

Agaciniz bir tropik bitki oldugu icin ic mekenda tutmaniz dogru olur. Isik alan bir yerde ve gunde direk bir saatlik gunes isigi gorurse bu yeterli olur. Isik yaninda nemi de seven bir bitki, saksi yaninda bulunduracaginiz icerisinde su olan bir su kabi ve ya arada bir fis, fislaycaginiz su nemlilik sorununu cozebilir.

agaciniz saglikliysa her mevsim budama yapabilir ve agaciniza bir forum verebilirsiniz. Kimi zaman tel sarimlarina ihtiyac duymadan fukian tea sekillendirilebilir.

Yabanci oldugunu dusundugun konulara okumakla basliyabilirsin. Okuduklarini da uygulamaya baslayinca o konularda da yabancilik duymiyacaksin. Bonsai guzel bir ugras. Tek agacla kalma baskasinin baska agaclar hediye etmesini de bekleme. Kendine, daha kolay bakabilecegin yerli agac fidanlarindan bonsai adaylari sec ve onlar uzerinde calismalar yap. Umarim bonsai sizin icin uzun soluklu bir ugras olur.

Bana soracaginiz sorularla kafami sisireceginizi dusunmeyiniz. Soracaklariniza verecegim cevaplarin size yari olur da bonsaiyi ogranirseniz bu beni mutlu eder. Ilerki yillarda size sorulacak bonsai sorularindan sizin de kafanizin sismeycegini dusunuyorum!

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön