View Single Post
Eski 08-01-2012, 08:47   #7
naturefan
/
 
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: Tokat- Erbaa
Mesajlar: 263
Ormandaki ölü bir yaprağın dahi toprağın iyileştirilmesi, yeni bir tohuma örtü, yatak, besin olmak gibi görevleri vardır. Bu açıdan bakılınca, ormanlardan ne kadar uzak durursak, orman ve-uzun vadede- kendimiz için o kadar iyidir. Ancak insan bir yerde faydalı-sahipsiz-bir şey gördü mü, hemen faydalanmak istiyor. Belki ona dokunmasa, kendisinin-kendi aklıyla, kendisi için- sağlayacağı faydadan çok daha fazla bir fayda sağlayacak. Onu almakla mani olmuş olduğu diğer faydalar, o insanın zararıdır. Gerçek Kar/Zarar hesabını bu perspektifle yapmak gerekir.
Önemli olan, her iki tarafın da(insan/doğa) bir uyum içinde varlığını sürdürebilmesidir. Bu görevi, vatandaşlar adına devlet üstlenmiştir. Ne kadar başarılı olduğu tartışılabilir. Ancak vatandaşların -yasa dışı- ormandan bir çöp dahi almaları, doğru deyildir.

Nasıl ki, bakkaldan aldığımız bir ciklet için dahi bir bedel ödüyorsak, doğadan aldığımız her bir yaprağın(doğaya vediğimiz her bir zararın) da bir bedeli vardır. İster emek verip, kendiniz üretin; ister bedelini ödeyip, pazardan alın; ister parasız -veresiye- ormandan, doğadan... Doğadan aldığımız her bir şeyin hesabının tutulduğu bir gerçektir. Aksini düşünmek, 'Mutlak Adalet' inancıyla bağdaşmaz. Bu bilinçle hareket edersek, daha huzurlu bir ortamda yaşayabiliriz.


Düzenleyen naturefan : 08-01-2012 saat 09:34
naturefan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön