Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mitat10
Evet yakup bey bende sizin gibi bahçede mantar hastalığını gördüğüm zaman bahçeye giresim gelmiyor.Çok nalet birşey.Ben hiç bor ilacı kullanmadım ama bu sene mbor-5 denen bir ilacı tavsiye ettiler.%5 bor %5 çinko içerikli.Burda biraz kafam karıştı editod 67 mi mbor-5 mi? düşünçeleriniz nedir acaba.
|
(Lilium abi, -yine- hoşgörünüze sığınarak sayfanızda cevap veriyorum. Borç haneme yazarsınız.)
Sn. Mitat10,
Bor ile ilgili olarak, Temel konuların altında bulunan
"Etidot-67 (Borlu Gübre)" konusunu okumanızı öneriyorum. Çalışmalar yapıldıkça konuya ekleniyor.
Etidot-67, %99,9+ oranında Na2B8O13-4H2O içermektedir. Bor ürünlerindeki bor oranı, B2O3 oranı ile ifade edilir ve bu oran Etidot-67 de ~%67 dir. Diğer ürünlerdeki bor oranının tam olarak nasıl hesaplandığından emin olmak ve karşılaştırmak için, 1000 ml çözeltide kaç gr ve hangi bor ürünü (Boraks deka, borik asit, boraks penta veya Etidot-67) kullandıklarını net bir şekilde bilmek gerekir.
Bize fikir vermesi yönünden
ürünlerin kullanım talimatlarını inceleyebiliriz. Biz, çözelti uygulamalarında çoğu zaman (en fazla) binde 5 lik oranı önerirken, muadil bir ürünün kullanım talimatında 1000 litre suya kaç litre ürün karıştırılması önerildiği gibi. Diğer ürünlerdeki bor ile etidot-67 deki borun,
bor etkisi yönünden önemli bir farkı yoktur denebilir. Kullanım miktarı ihtiyacınıza göre aradaki fark,
maliyet unsurudur.
Ancak, diğer ürünlerde çinko gibi, molibden gibi iz elementler bulunabilmektedir. Etidot-67 nin böyle bir özelliği bulunmamaktadır. Çinko ise özellikle meyve tutumu yönünden önem arzetmektedir.
Bir tarımcı değilim
henüz ve her ne deneme yaparsanız yapın, öncelikle ağaçlarınızın bir kısmına yapın, hepsine değil. Teorik bilginizi deney ve gözlemlerinizle ispatlamaya çalışın.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mitat10
Birde bor kullanınca maneb,kaptan fungusit gibi mantar ilaçlarını atmaya gerek yok mu acaba.
|
Elimle yapmadığım ve gözümle görmediğim bir karşılaştırma hakkında konuşamam. Kaldı ki, o ürünleri ve bir çok tarım ilacını tanımıyorum zaten.
Kullanıcılardan gelen geri bildirimler, Etidot-67 konusunda yazılanları doğrular nitelikte. Sn. Halil ÖNEN ve Sn. Lilium'dan bu ilkbahardan itibaren zeytin ve ceviz hakkında geri dönüşler bekliyoruz. İnşaallah yazacaklar.
Saygılarımla